Рекетираните собственици на ферма: Не данъците и ниските изкупни цени, а проверяващите са причина за намаляване на фермерите

След задържането на двама инспектори от БАБХ, обвинени в искането и вземането на подкуп, собствениците на фермата „Халалица“, с. Искра, Георги Кадиев и Иван Иванов разказаха какво е довело до действията на полицията и Окръжна прокуратура.

„Всичко започна с пътния лист за превоз на животни“, разказва Иван Иванов. Проверяващият го задържа и така животните остават „висящи“ - предадени и неприети, След това идва на проверка – това е схемата по която ги вкарват в нарушение. В последствие този пътен лист, който е въведен в системата, е открит при обиска на колата на единия от задържаните. „Държавен служител идва в извънработно време, към 9 часа вечерта в събота, да търси нередности във фермата. Камерите са го хванали.“ - разказва още Иванов и поставя въпроса какво може да са търсели по това време във фермата?

„Други подобни случаи не сме имали, твърди другият собственик Георги Кадиев. Редовно ни проверяват. Неотдавна платих акт от 500 лв. Но задържаните бяха наясно, че могат да изкарат пари от нас. Със заплахата, че ще ликвидират фермата, „така“ не можело... Но не парите са важни. Важно е, че са ги поискали за себе си. Въпреки „медийната атака“ не съжалява, че се е обадил в полицията. Това е трябвало да стане, „Защото трябва някой да я прекъсне тази нишка и решихме да сме ние. Като начало..., но смятам, че и други животновъди от областта ще излязат и ще ни подкрепят. Те знаят за какво става въпрос – всички до един.“

„Факт е, че държавни служители, облечени във власт идват от името на институции и притискат такива обикновени хора, които си вадят хляба по най-трудния начин. И ставаме все по-малко и по-малко поради тази причина,че не щат да ни помогнат и да ни напътят и да ни научат как да си оправяме грешките, а идват да ни наказват и да ни рекетират. Това е причината да намалеят фермерите в България. Не са данъците, не са ниските изкупни цени. Има толкова много администрация, толкова много документация... Ние не сме квалифицирани във всички тези неща както те са учили и са квалифицирани и могат да те хванат във всяка една точка. Вместо да те научат на това нещо, те започват да експлоатират нашето незнание, за да може да ни рекетират. Но не всички са такива, подчертава Иван Иванов – някои от тях. То е остатъчно в една служба да има един такъв и той опетнява цялата служба на БАБХ . Не всички са такива – постоянно идват проверки, които преминават превъзходно и никой не ни е казал нищо. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Лу
    Лудото Коле
    21 -2
    10:32, 28 юни 2019
    Такива средни предприемачи като вас са на изчезване. Бизнес средата в България е откровено враждебна и ОТРОВЕНА, за такива като вас. Лесно ще ви смачкат, лесно ще ви премажат - хиляди данъци, такси за какво ли не, отделно ше ви еВават с цените, няма да ви плащат, ще ви мотат, отделно я някой ******* ще ви изтромози, отделно я някой корумпиран държавен служител ще ви дои, и така..Да не мислите, че с тея ще се свърши с корупцията...
    ---------
    България не е направена за дребни и средни собственици и предприемачи. Тя е само за едри бизнесмени, с политически чадъри, с връзки по високите етажа на властта. От такива хора и държавните служители, и обирджийте и циганите ги е страх. Затова те оцеляват. А такива като вас - ЖА ЯДЪТ ДЪРВОТО.
  • 2
    Не
    НесторЧе
    10 0
    18:21, 28 юни 2019
    Отначало се заиграваш с дървената мафия, а след това и с БАБХ. Синекурни длъжности за мамини синчета, партийни отрочета . На всякъде където може да се краде - от Искра и така до края на света.
    Крушата не пада по дълече от дървото.
    Не си вадиш оная работа там където си вадиш хляба.
  • 3
    Er
    error
    4 -16
    19:41, 28 юни 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    68
    681
    14 -3
    19:53, 28 юни 2019
    Браво момчета ,само така! В тази боколандия трудно ще се оцелява но все някой трябва да напомня че царят е гол.За съжаление след 89г държавата се превърна в една клоака без закони и правила за живот.Всеки който е на някаква чиновническа длъжност рекетира най-безсрамно и нагло ,но все някога му идва краят.България се управлява от некадърни и алчни хора ,които не мислят държавнически а профански затова всичко е с краката нагоре-младите бягат и България загива.
  • 5
    Пи
    Питащ
    7 0
    08:07, 29 юни 2019
    Този от с. Искра доктор ли или горски? Той ли беше обсебил добива и продажбата на дърва за огрев или греша?
    • Ис
      Искренец
      6 0
      14:37, 30 юни 2019
      Нашият кмет има двама сина. И горски и ветеринар. Тримата държат селото.
    • Ед
      Единица
      5 0
      16:46, 30 юни 2019
      То и кмета ви от крадлив , по- крадлив - единица за искренско обсебване - 1 нестор.
Последни новини