Над 10 милиона избират за втори път кмет на Истанбул

Днес за втори път жителите на Истанбул избират кмет.
 
Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции, като гласуването във всяка една ще бъде удостоверено от нотариус. Гласуването започва в 8 ч. сутринта и ще приключи в 17 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.Вотът се провежда близо три месеца след местните избори, които се състояха на 31 март. Тогава управляващата партия повече в по-голяма част от страната, но опозицията спечели в Истанбул. За кмет на Истанбул бе обявен Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.
 
Резултатите от изборите бяха оспорени от управляващата Партия за право и справедливост на Ердоган и преминаха през съдебна процедура. Лично Ердоган не веднъж се изказа за това, че изборите са били опорочени и корумпирани.
 
В изборите участват общо 21 кандидати, повечето от тях независими, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу. Според няколко социологически анкети Имамоглу води пред кандидата на управляващите Йълдъръм. Решаващ ще се окаже вотът на кюрдите.Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган, а и според популярното мнение, че който ръководи сърцето на Турция, ръководи цялата страна. Политическият възход на Ердоган започва именно като кмет на Истанбул.
 
Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 млрд. долара.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини