Преговорите за F-16 пред провал? Преглед на печата

Сделка.

"Дума":

Преговорите за F-16 пред провал?

Преговорите за доставката на изтребители F-16 може да се провалят и да се премине към втората оферта на шведите от СААБ и самолетите "Грипен". Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за изтребителите, но преговорите продължават, съобщи днес военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той уточни, че част от правителствената делегация, която водеше преговорите във Вашингтон, вече се е прибрала в България. В САЩ обаче остават представителите на Военновъздушните сили.

Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива, обясни Каракачанов, цитиран от БНР. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на НС да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците, добави той. Припомняме, че вторият кандидат са шведските изтребители "Грипен".

Дело.

"Сега":

Съдът остави Ветко Арабаджиев окончателно в ареста

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста Ветко Арабаджиев. Той потвърди решението на първата инстанция, като се мотивира с обосновано предположение, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Освен това съдът реши, че има риск той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Началото на заседанието се забави заради възникнали спорове около разминаването между испанския текст на заповедта за екстрадиране на Арабаджиев и българския му превод. В документите, изпратени от Испания, пише, че бизнесменът се екстрадира за участие в организирана престъпна група за пране на пари. В българския превод обаче е пише "данъчни престъпления". Според законодателството, Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран, заяви адвокатът на задържания - Илиян Василев.

Иванчева.

"24 часа":

Съдът: Иванчева е поставила Ваклин в безизходно положение, за да й се подчини

Отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева е подложила предприемача Александър Ваклин на засилен натиск, за да го убеди, че се намира в безизходно положение, "при което единственото спасение за него е да се подчини на корупционното искане". Това пише в пространни мотиви от 260 страници съдията от специализирания съд Иво Хинов. Той и двама съдебни заседатели осъдиха кметицата на 20 г. затвор за поискан подкуп от 187 500 евро от бизнесмена, за да му придвижи преписка. За помагачество при искането на рушвета присъди получиха и зам.-кметицата на "Младост" Биляна Петрова - 15 г. затвор, и бившият кмет на района Петко Дюлгеров - 12 г. затвор.

На 16 март м.г. тримата се срещнали в пицария "Ил Форно" в кв. "Борово". Иванчева и Петрова поискали лично за тях имущество от новата сграда на Ваклин - между 3 и 5 % от разгънатата застроена площ. Дюлгеров им възразил, като казал, че това е равно на площта на цяла малка сграда, пособва съдът. Като алтернатива двете поискали пари - по 20 евро на кв. м. Толкова Иванчева искала като дарения от предприемачите в района. На 12 и 13 април м.г. Дюлгеров предал исканията им на Ваклин.

Болярино.

"Монитор":

Фермерът от Болярино признал, че нарочно е прегазил крадеца

Фермерът от пловдивското село Болярино с кипърски произход Димитракис Пирилис, който на 11 май т.г. през нощта прегази с джипа си крадеца Петър Гаджанов в имота си, е признал, че е наистина е искал да го убие. Още в същата нощ той се оправдал, че му е прекипяло от ежедневните кражби на негови животни и когато към полунощ видял трима роми в имота си, е искал не само да ги сплаши, научи Агенция Монитор.

"Изобщо не е трябвало да си признава, че е сгазил крадеца. Трябвало е да каже, че онзи бил легнал в люцерната и без да иска е минал отгоре му с джипа", се ядосват познати на фермера. Във фаталната нощ Петър Гаджанов и съседите му от махалата на съседното село Белозем Ангел Гаджев и Асен Иванов влезли във фермата да крадат крави. Когато ги видял, Димитракис се качил на джипа си "Форд Рейнджър" и ги подгонил. Тримата се разбягали в различни посоки. На около 600 метра от фермата си кипърецът настигнал Петър Гаджанов и го блъснал, след което правил кръгове с автомобила си около него. Дали крадецът е бил прегазен няколко пъти през главата, както твърди родата му от махалата в Белозем, ще установи аутопсията.

Само минути след стореното, около 1 часа през нощта, Димитракис Пирилис започнал да звъни на приятели да ги пита какво да прави. Хората обаче спели и чак на сутринта разбрали какво се е случило.

Рокада.

"24 часа":

Десислава Танева ще е новият земеделски министър

Председателят на постоянната комисия по земеделието и храните на Народното събрание Десислава Танева ще заеме мястото на подалия оставка министър Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов е изпратил преди минути в деловодството на парламента предложението за промяна в състава на Министерския съвет, след като тази сутрин получи оставката на Порожанов.

Още не е ясно кой ще оглави комисията на НС.

Порожанов със сигурност си тръгва от ведомството - няма да остава нито като зам., нито на каквато и да било друга позиция.

Десислава Танева бе обявена за министър в първото правителство на Борисов през 2009 г., но на другата сутрин Борисов предпочете Мирослав Найденов. "Тя знае, може и един ден ще бъде министър", каза тогава премиерът. Причината да бъде предпочетен Найденов бе бизнесът на Танева, която управляваше 61 фирми под шапката на "Мел инвест холдинг".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    1 -1
    11:00, 15 май 2019
    А Цецо ще връща ли парите, които получи като лобист на Ф-16?
Последни новини