Д-р Момчилова превръща своя дар от Бога в благотворителност

Изображение 1 от 4

    На 9 май във фоайето на читалището в Първомай беше открита Втората благотворителна изложба с платна на д-р Дона Момчилова. Тя е предоставила 42 картини между които 22 маслени и за пръв път 19 акварела. Мотото на изложбата е „Бог ти дава, но не за да се възползваш, а да допринасяш“. Тематиката на торбите е разнообразна – пейзажи, повлияни от посещението ѝ в Палестина; плаж, море и Варненски залив; цветни натюрморти, сюжети от сцената, сезоните в гората и разбира се любимият ѝ Орфей.

    Миналата година докторката-художник продаде 17 картини и дари събраните 3600 лв. на Дома за хора с увреждания в Езерово.

    Тази година средства ще бъдат в полза на читалищната библиотека. Идеята на Иван Караславов – председател на читалищното настоятелство, е в чест на 125-тата годишнина на библиотеката, детският отдел не само да бъде освежен, но и да бъде превърнат в приятен детски кът, където най-малките приятели на книгите да се забавляват и да им се четат книжки.

    „Всичко, което рисува д-р Момчилова, каза Иван Караславов по време на откриването- е идея, която се е родила в главата й, минала е през сърцето, стигнала е до ръцете ѝ и тя е успяла я реализира.“ Той напомни, че в картините са вложени не само труд и чувства, но и много реални средства – платна, бои, рамки и вместо да очаква възвръщането им, авторката дарява всичко. Затова тя получи и Сертификат за благородство от името на читалището.

    Д-р Момчилова благодари на всички, помогнали ѝ да реализира изложбата си – община Първомай, МБАЛ – Първомай и ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методий“.

    С откриването на изложба на 9 май- в Деня на победата и Деня на Европа беше спазена част от традицията на календара на Майските културни тържества. Ежегодният деветомайски концерт на Групата за руски песни „Ивушка“ тази година ще се проведе на 14 май от 18 часа.

    Празниците продължават днес с награждаването на победителите в конкурса „Димка Янчева“ и спектакъла „Поручик Бенц“.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ус
      Успех в начинанието!
      7 0
      11:06, 10 май 2019
      БОГ да благослови хората с големи сърца!
    • 2
      Гл
      Гласът на Хората
      2 -3
      11:39, 10 май 2019
      Гласът на Хората е силно заинтригуван от един екзистенциален въпрос. Защо Първомай е забравено от Бога место? Наблюдавайки обаче нивото на съзнание, реториката и дефицитът на  чисто човешки качества, Гласът на Хората си мисли, че Бог е отвърнал поглед от мръсотията и дори не иска, в перспектива, да цапа Небесното си царство. Наскоро хората имаха възможност, поне веднъж в живота си, да видят как изглежда един свят човек - Папата. Нищо че е католик. Бог не прави разлика на тази основа. Сега виждаме втори – д-р Момчилова.
    Последни новини