Мобилни групи на НОИ дават консултации за пенсиите в Първомай

Всеки първи работен ден от седмицата в стая 223 на Общинска администрация в Първомай, експерти по социално осигуряване в Териториалното поделение на НОИ – Пловдив ще предоставят консултации на гражданите във връзка с правото им да изберат по-благоприятния за тях индивидуален коефициент при определянето на размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г., съобщават от НОИ.

Правото на избор дали коефициентът на лицето да бъде изчислен по реда на. „стара методика“ „нова методика“, е въведено с новата разпоредба на Кодекса за социално осигуряване. Правото на избор се отнася както за бъдещите пенсионери, така и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати пенсии за трудова дейност с начална дата след 31 декември 2018 г.

Екипи от експерти от отдел „Пенсии“ ще бъдат в помощ на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за изчисляване размера на пенсията, чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“.

За извършване на услугата е необходимо гражданите да представят: документ за самоличност, оригинален документ за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор преди 1 януари 1997 г., оригинални документи за осигурителен стаж, положен до 1 януари 1997 г.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    8 -2
    11:46, 9 май 2019
    НОИ да консултура Папазов , че ще излиза в пенсия.
Последни новини