11 °C

Румъния ни върна ало измамниците

Петимата български граждани, обявени с европейска заповед за арест по обвинение за телефонни измами, бяха предадени на властите във връзка с досъдебно производство на Спецпрокуратурата.

Към настоящия момент няма лидер на групата. Това заяви пред журналисти в Специализирания наказателен съд наблюдаващият прокурор Сийка Милева. В хода на процедурата е задействана и проверка на ДНСК на място и по документи - проверяват се строежите и жилищата, които обитават обвиняемите лица. Проверката все още не е приключила. Не са представени и одобрени строителни книжа. Ако до нейното приключване не се представят тези книжа, ще бъдат издадени констативни актове и незаконните строежи ще бъдат премахнати, каза още Милева. По думите ѝ лицата са демонстрирали висок стандарт на живот.

В Румъния на 18 април тази година бяха задържани шест български граждани, като по отношение на петимата Спецпрокуратурата е издала европейски заповеди за арест, а по отношение на шестия е издадена европейска заповед за арест от Горна Оряховица във връзка с влязла в сила присъда.

Това е най-голямата престъпна група у нас, занимаваща се с телефонни измами, акцентира Милева и посочи, че от 18 април към днешна дата са регистрирани общо 4 случая на телефонни измами. В сравнение с предходни периоди - измамите са били 4 на ден.

Лицата ще бъдат привлечени като обвиняеми, като Спецпрокуратурата ще иска от спецсъда постоянното им задържане.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че петимата ало-измамници, задържани в Румъния, вече са екстрадирани у нас.

При акцията, която се проведе на 18 април, бяха задържани петима души от България - "мулета", а в Румъния - още шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и повече от 23-ма "въртачи", които набирали различни телефонни номера на територията на страната ни.

Разследването започна през 2017 г. от Велико Търново, а по-късно се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители. Според събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над 2 милиона лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини