Нова схема на телефонните измамници - сега търсят преводачи

Mладите и образовани хора, които знаят чужди езици, са новата цел на телефонните измамници. Зачестяват случаите, в които мними полицаи спешно търсят помощ от преводач.

Бащата на Кристина е училищен директор. Получил обаждане от комисар Георгиев, който търсел спешно преводач. И тъй като Криси е преподавател по английски, баща ѝ веднага ѝ звъни.

 „Обадих се на въпросния комисар Георгиев и той ми обясни случая за един англичанин – българка го е натопила, подхвърлила му е торба злато, ние сега го хващаме и човекът не може нищо да обясни”, разказа Кристина.

За да стане историята съвсем достоверна, измамниците канят Кристина да превежда не някъде другаде, а в сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи.

По пътя към полицията Криси разговаря по телефона и с втори човек – мнимия адвокат на британеца в беда.

И докато Криси се възмущава от системата, на няколко пъти превежда пари. „Фактически съм изпратила 150 евро и 20 лева ваучер за телефон”, обясни тя.

Оказва се, че от есента насам това е една от популярните схеми на измамниците – стигат до жертвите си чрез шефовете им или колеги, като звънят в училища или преводачески агенции.

„Основният сигнал, че те са жертва на телефонна измама, е, че от тях се изисква някаква сума. Няма практика полицията да иска храна или различни суми за задържани лица, включително и ваучери”, категорична беше Златка Пъдинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция”. 

В първите четири месеца на годината са регистрирани повече от 250 телефонни измами.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини