Един среден пръст от СЕМ. Преглед на печата

24 часа

Местан платил 15 глоби за превишена скорост

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан има 15 глоби за превишена скорост от 2013 г. досега. Проверка на прокуратурата показала, че на политика са издавани наказателно постановление, акт и 13 електронни фиша. За всеки от тях е плащал глоби от 100 до 300 лв., съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Така прокуратурата доказала, че Местан не е изряден шофьор, и повторно му отнела книжката след решението на съда да му я върне. Освен това лидерът на ДОСТ не можел да бъде намерен на адреса, на който живеел официално. При първото постановление на прокуратурата униформените го търсили в жилището, но не го намерили, за да му вземат книжката.

Труд

Полицията влиза в 746 „къщи за гости“

Прокурори и полицаи от цялата страна започват масирана акция по проверка на всички 746 „къщи за гости“, построени с 202 милиона лева евросредства. На прицел са и стотици скъпи автомобили, АТВ-та, бъгита, яхти, парапланери и всякакви други превозни средства, които са финансирани от фонд „Земеделие“ по европейска програма за развитие на селските райони. Мащабната операция е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров след появилите се в последните дни информации за имоти, закупени с пари от Европа.

Окръжна прокуратура вече е образувала досъдебно производство за къщата за гости край Сандански за представени неверни сведения по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Монитор

19 кандидати за едно място в Европарламента

На вота в края на май ще се борят 13 политически сили, 8 коалиции и 6 независими. Общо 15 партии получиха регистрация от ЦИК, но две от тях така и не внесоха своя листа и се отказаха от участие в изборите в последния момент - „Движение България за гражданите“ и Българска нова демокрация (БНД).

По традиция голяма част от формациите са внесли пълни листи от 17 души. ГЕРБ залагат на доказани институционалисти, като голяма част от кандидатите им са настоящи евродепутати. Именно настоящи представители на формацията в Брюксел заемат първите пет места, като начело на списъка е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. На избираемото шесто място пък е седесарят Александър Йорданов, след като ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за общо явяване на вота. Досега ГЕРБ имаха шестима души в ЕП, като заявиха, че сега се надяват да увеличат поне с едно място присъствието си в институцията.

Стандарт

Връщат парите за къщи за гости

Всеки, който си е построил къща за гости с европейски пари, но не използва сградата по предназначение, ще връща парите за нея. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на форума „ДА! На българската храна“, организиран от в. „Стандарт“. Ведомството му започва пълна проверка на всички къщи за гости, построени със средства по програмата за развитие на селските райони. Ще се проверяват и къщите, за които мониторинговият период е изтекъл. И ако се установи, че построеното функционира като къща за гости, парите ще се връщат.

Сега

Андрей Райчев: До края на годината ще има и парламентарни избори

„Смятам, че до края на годината ще има предсрочни парламентарни избори“. Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред БНР, коментирайки политическите скандали.

„Не мога да кажа, че рухва доверието в основите на системата, това е като замеряне с развалени домати. Далеч сме от украинския модел, при който беше показан червен картон на политическата класа. У нас някои вярват, че чуждите са такива, а нашите не са. А и списъкът на „Апартаментгейт“ не е толкова голям. Купуването по тарифна оценка е масово. Това е нарушение като пресичането на червено. Неплащането на данъци е в друга графа. Трябва да има прозрачност кой колко данъци плаща. Собствеността на хората, занимаващи се с политика, трябва да е прозрачна“, подчерта Райчев.

Капитал дейли

Един среден пръст от СЕМ

Без изненада на заседанието си в сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) първо прие оставката на досегашния генерален директор на БНТ Константин Каменаров, която той депозира сутринта, и назначи за временно изпълняващ длъжността Емил Кошлуков.

Преди една година СЕМ глоби БНТ с 3 000 лв. заради показан в ефир от Кошлуков среден пръст към протестиращи пред сградата на телевизията срещу действията на новото ѝ ръководство.

Решението за освобождаването на Каменаров е било взето единодушно с пет гласа „за“. То е следствие от потвърдената му от Софийския градски съд условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Дума

Властта не декларира тераси по указание на КПКОНПИ?

В имотните декларации на властта не се декларират тераси, защото такива са указанията на КПКОНПИ. Това разкри депутатът от ВМРО Искрен Веселинов в своя публикация в социалните мрежи. В поста си във Фейсбук той обяснява: „попълвам години наред подобни декларации и напътствията на служителите винаги са били: тераси, мазета, тавани НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ“. Веселинов, освен това, обвинява медиите в неграмотност и злонамереност затова, че вадят като скандални недекларираните имоти на политиците. Коментарът му е провокиран от последните разкрития около лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. Оказва се, че в неговата декларация не са вписани две тераси с обща площ над 100 квадратни метра.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини