Посолството на Украйна реагира на манипулациите на шефката на СЕМ Соня Момчилова

Посолството на Украйна в София реагира остро срещу скандалните изявления на председателя на Съвета за електронни медии у нас Соня Момчилова, която в интервю за YouTube предаването на Асен Генов, заяви, че информациите за кланетата в Буча били украинска пропаганда.

"Посолството на Украйна в България счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета за електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод трагедията в Буча, направени по време на интервю за предаването „Контракоментар“. Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна", се казва в изявлението на мисията, ръководена от Олеся Илашчук.

От посолството на Киев припомнят, че трагедията в Буча е призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. Във въпросния документ се казва:

"Ние, представителите на държавите и международните организации, които се събрахме на 31 март 2023 г. на срещата на върха в Буча относно отговорността на Русия за престъпленията в Украйна, решихме следното: да осъдим по най-категоричен начин тежките престъпления по международното право, извършени на територията на Украйна, включително клането в Буча, което се превърна в символ на ужасите на руската агресия."

След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, измъчвания и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област, заявяват още от посолството на Украйна.

От мисията посочват, че като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, как то и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта).

"Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", се казва още в позицията.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Докато не се махнат идиотите няма да се оправим. Какво друго да очакваме от назначен човек от пРезидента.
    • Bo
      bombox
      1 -3
      01:34, 22 юни 2023
      Славяновския селянин един ден ще бъде съден от Гешев за дребна измама, а не че клати държавата по селски.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини