"Малко нелепо": Правната комисия два пъти отхвърли дневния си ред и не изслуша Славов

Парламентарната правна комисия изпадна в безпрецедентна ситуация, след като отхвърли на два пъти дневния си ред и беше принудена да закрие заседанието. Това стана в присъствието на правосъдния министър Атанас Славов, който беше извикан, за да бъде изслушан за избора на изпълняващ функциите главен прокурор.

Отхвърлянето на дневния ред, гласуван на два пъти и след 15 минутна почивка, стана с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, които гласуваха "въздържал се".

В началото депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предложи точката с изслушването на Славов да отпадне, защото тя е включена и в дневния ред на парламента, а утре предстои пленумът на съдебния съвет да дебатира по предложение на Славов дали прокурорската колегия е имала право да назначи изпълняващ длъжността главен прокурор, след отстраняването на предишния Иван Гешев.

Миналата седмица, по-малко от 24 часа, след като президентът Румен Радев подписа указ за освобождаването на Гешев, прокурорската колегия се събра и избра неговият доскорошен заместник и опонент Борислав Сарафов. Според организации и магистрати обаче пленумът е органът, който трябва да назначи временен титуляр.

Предложението на Атанасова беше отхвърлено, но впоследствие, когато трябваше да се гласува целият дневен ред, той не беше приет. Тогава Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи да се излезе в 15 минутна почивка и призова депутатите да преосмислят позицията си. След паузата обаче резултатът беше същият.

"Малко нелепо се получава", се чу реплика на депутат от комисията. Според Гроздан Караджов от "Има такъв народ" се е стигнало до "неучтива ситуация", при която едва ли не е имало дискусия дали един министър е желан или нежелан. "Сякаш не толкова не искаме министъра, а не искаме да чуем какво ще ни каже", заяви Караджов.

Славов призова депутатите да не го жалят и припомни, че той е министър на правосъдието в парламентарна република и трябва да се отзовава винаги, когато е повикан от депутатите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини