Еквадор даде на британската полиция Джулиан Асанж

Еквадор отказва да предоставя повече убежище на основателя на WikiLeaks "за повторни нарушения на международни конвенции и протокол за съжителство". Това съобщи президентът на Еквадор Ленин Морено, неговото видео съобщение беше публикувано на страницата му във Facebook. Веднага след това основателят на WikiLeaks е бил задържан.

Според полицията, нейният персонал "бил поканен в дипломатическата мисия от самия посланик, след като правителството на Еквадор оттегли даването на убежището" на Асанж. Той ще остане в ареста, докато „не бъде представен на съда в Уестминстър“, се казва в доклада.

В своето видео изявление Морено отбелязва, че е поискал гаранции от Обединеното кралство, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде подложен на изтезания или смъртно наказание.

WikiLeaks определи отказа на Еквадор като нарушение на международното право. Това се посочва в изявление, публикувано на страницата на организацията в Twitter. "Еквадор незаконно спря [даването] на политическо убежище на Асанж в нарушение на международното право", пише WikiLeaks.

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на властите на Еквадор за отказа да предоставят убежище на Асандж.

"Джулиан Асанж не е герой, никой не е над закона. Той се крие от правосъдието в продължение на много години. Благодаря на Еквадор и на президента Ленин Морено за сътрудничеството, за да може Асанж да отговаря пред закона”, пише министърът в Twitter.

Москва се надява да бъдат спазвани правата на Асанж, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков."Арестуван е в Лондон, така че сега не мога да кажа нищо. Със сигурност се надяваме, че всичките му права ще бъдат спазени ”, каза Песков пред репортери.

Юлиан Асанж, компютърен програмист и журналист от Австралия, стана широко известен с уебсайта WikiLeaks, основан през 2010 г., който публикува поверителни документи на Държавния департамент на САЩ, както и секретни материали, свързани с военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан. През юни 2012 г. Асанж пристигна в посолството на Еквадор в Лондон и поиска политическо убежище. Еквадор одобри искането. Оттогава основателят на WikiLeaks не е напускал сградата никога, заради заплахата от задържане.

Първоначално Асандж се криеше от шведските власти. В Стокхолм по отношение на Асанж е проведено разследване на изявлението на две жени, които го обвиняват в сексуално посегателство. Самият Асандж отрече да е виновен и изрази опасения че в случай на арест Швеция може да го екстрадира в Съединените щати, където е обвинен в разкриване на секретна информация.

Формално Швеция не го обвини, но поради отказа да се яви в полицията, бе издадена европейска заповед за ареста му. Асандж бе арестуван в Лондон, но освободен под гаранция. През 2011 г. британски съд реши да екстрадира Асанж в Швеция. Той не успя да оспори това решение. През юни 2012 г. Върховният съд на Великобритания отхвърли петицията на Асандж, след което той се обърна към посолството на Еквадор.

Прокуратурата на Швеция през 2017 г. прекрати делото на Асанж и призна, че не може да приключи разследването възможно най-скоро, както е предвидено в закона.

Но възможност Асанж да напусне посолството на Еквадор, без да бъде арестуван, така и не се появи. Британската полиция има действаща заповед за задържането му, издадена след като той не се яви в съда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини