Асандж търси убежище във Франция

Адвокатите на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж ще се обърнат към френските власти с молба за предоставяне на убежище в страната. Това е намерението на европейския му екип от защитници.

Процесът за екстрадицията на Асанж в Съединените щати по обвинения за шпиониране започва следващата седмица в Лондон.

Затова адвокатите му ще задействат молбата до Париж, с аргумента, че клиентът им има дете, което живее там.

Бившият представител на Камарата на представителите на САЩ Дана Рорабейкър по-рано отрeчe, че президентът Доналд Тръмп e предложил да бъдат снети обвинениятa от Асандж.

"Гардиън" съобщи, че споменатото предложение е стигнало до Асандж през август 2017 г. от Рорабейкър, който по това време е член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Той потвърди, че се е срещал с Асандж, но е действал по собствена инициатива. "В разговор с Джулиан Асандж казах, че ще се обадя на президента Тръмп и ще го помоля да се смили над него, ако той (Асандж) ми предостави информация или доказателства за това, кой е предавал електронната кореспонденция на Демократическата партия към него. Никога не предлагах никакви сделки от името на президента и не съм казвал, че го представлявам", обяснява бившият конгресмен.

Белият дом категорично отрече публикацията на "Гардиън". "Президентът почти не познава Дана Рорабейкър. Президентът знае само, че Рорабейкър е бивш конгресмен. Той (Тръмп) никога не е разговарял с него по тази тема, както и по почти всяка друга тема", заяви говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Гришам добави, че "Това (публикацията на "Гардиън") е пълна измислица и пълни лъжи. Това вероятно е поредната продължаваща фалшификация и пълни лъжи от страна на Националния комитет на Демократическата партия".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стара чанта
    0 0
    13:12, 22 фев 2020
    К`во търси тоя мамуль пак закрила от лошия Запад, `що не ходи в Русия.... или Сев. Корея ? Педа.че, което из.ра лай.ото и сега се чуди как да го замаже!
Последни новини