Британският съд отказа екстрадиране на Асанж в САЩ

Лондонски съд се произнесе по екстрадицията на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. Съдът реши да не го екстрадира в САЩ поради съществуващия риск за живота му, съобщава AP. В САЩ Асандж го чака съд за обнародване на строго секретни документи на Държавния департамент.

Съдията заяви, че Асандж страда от клинична депресия и че състоянието му може сериозно да се влоши в САЩ. Тя също така отбеляза, че той е склонен към самоубийство и в същото време има достатъчно "интелигентност и решителност", за да заобиколи всички мерки за предотвратяване на опити за самоубийство, които властите могат да предприемат.

Американското правителство възнамерява да обжалва съдебното решение.

Министерството на правосъдието на САЩ е повдигнало 18 наказателни обвинения срещу Джулиан Асандж, по които може да бъде осъден на до 175 години затвор или смъртно наказание. Представители на ОССЕ и правозащитни организации по-рано се обявиха против екстрадицията му.

През септември адвокатът на Асандж заяви, че американският президент Доналд Тръмп е предложил да го помилва, ако предостави информация за кибератаката срещу Демократическата партия на САЩ преди президентските избори през 2016 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини