Община Първомай изпълнява една от целите си в плана за развитие - подобряване на образователните услуги

В годишния Доклад за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие на Община Първомай в периода 2014 – 2020 г. за миналата година, се констатира изпълнение на една от приоритетните цели - Подобряване качеството на живот, чрез развитие на човешкия потенциал и в частност подобряване качеството на предлаганите образователни услуги.

През 2018г. в резултат на съвместните усилия на общината и директорите на образователните институции е продължил процесът на подобряване на енергийната ефективност, на реновиране на сградния фонд с прилежащите дворни места на общинските детски градини и училища. Средствата са от общинския бюджет, делегираните бюджети, дарения и проектно финансиране. Извършен е основен ремонт на: част от санитарни възли и покрива на СУ „Проф. д-р Асен Златаров”,и ДГ „Осми март”. Чрез текущи ремонти са изпълнени предписанията на Регионална здравна инспекция-Пловдив за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки в етските градини, но както стана ясно от последните медийни публикации, няма достатъчно средства, за да бъде укрепена сградата на филиала на ДТ „Марица“ в село Виница.

И през 2018 година се е прилагал комплексен подход за повишаване на образователните постижения и намаляване на преждевременно напусналите училище.

Общината е финансирала разкриването в СУ „ Златаров”, кабинет за ресурсно подпомагане на децата със специални образователни потребности. Осигурениса специализирани пособия и помагала в детските градини за допълнително обучение по български език за децата, за които българският език не е майчин. В изпълнение на правителствено решение са оптимизирани процесите и алгоритъма за съвместна работа на институциите в проследяването на всички незаписани, отпаднали, реинтегрирани, повторно и новоотпаднали ученици. Общинска администрация осигурява и контролира обхвата на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и ученици.

Създадени са условия чрез стимулиране - финансово и морално подпомагане на детската и ученическа общност за участие в училищни, общински, регионални, национални и международни конкурси, състезания и олимпиади.

В Доклада се казва още: Доброто партниране на Община Първомай с участниците в образователния процес, държавни институции, бизнес, синдикални, работодателски и неправителствени организации създава условия за постигане целите на общинската образователна политика – осигуряване правото на всяко дете от общината на предучилищно и училищно образование, равен достъп до качествено образование, хуманизъм и иновативност на образователния процес.

Предучилищното образование като процес на възпитание, социализация и обучение на децата се осъществява в седем общински детски градини и полудневните подготвителни групи. Всички детски градини са кадрово и ресурсно обезпечени, създадени са условия за цялостно развитие на детската личност и придобиване на компетентности за успешно преминаване на детето към училищното образование. Задължителната предучилищна подготовка дава равни шансове на децата за вход в училище. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    Теню
    0 0
    21:56, 4 апр 2019
    Като гледам, най-подобрена е образователната услуга в Детската градина във Виница май
Последни новини