Детската градина във Виница е заплаха за децата

Изображение 1 от 2

    22 деца посещават детска градина в село Виница под заплахата сградата да рухне върху тях. Проблемът зрее от десетилетия, но в последните години е особено актуален. Община Първомай отделя пари за ремонт, но постройката е стара и да бъде укрепена е непосилно за местната хазна. Съществува проект да бъде направена нова сграда, но финансиране няма.

    Кметът на селото Тодор Тодоров разказва, че писма са писани до всички възможни институции. Провеждани са срещи с председателя на финансовата и образователната комисии в парламента. Вече месец се чака отговор от министър-председателя. Имат обещание, че ако има пари през второто шестмесечие, ще им бъдат отпуснати, но няма отговор на въпроса какво ще стане с детската градина, ако няма пари. Следващата стъпка, която местните мислят да предприемат е мълчалив протест, на който да излязат младите хора на селото с децата си. Още не е решено, но първоначалната идея е била това да стане по време на тържествата в неделя, когато ще се чества Световния ден на ромите. В очакване на отговор от Бойко Борисов засега протестът се отлага с надеждата да бъде намерен изход.

    Селото е с положителен прираст. Има достатъчно деца, които да попълнят не една, а две групи в детската градина, но няма къде да бъдат настанени. Голяма част от населението на селото е ромско, но кметът е категоричен, че няма етническо напрежение. Жителите живеят в къщи на урегулирани терени и плащат редовно задълженията си. Според Тодоров ромите в село Виница са интегрирани много преди всички програми и проекти за ромско присъединяване.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Пи
      питагор
      8 -7
      11:43, 3 апр 2019
      ъм що не назначите тошката на пузицията главен фигански интегратур на рипубликата явну се справя какту е написану в то материал. Той многу успешну се справя във сичку саму детската градина ни може да упрай става веке толкува гудини негувите си рабути ги управи а устай фиганяту да ходят в разрушена детска градина. Ей за тва ни трябва да съ гласува за тошката щоту той упрая сичку на приказки без да си дава сметкъ чи времету тиче покрай ушите на хората убачи и хората съ късупаметни и веке ни помнят колку години тошката ги управлява и им убещава и нищу ни става.
    • 2
      Ще
      Ще стане
      6 -1
      11:44, 3 апр 2019
      Дали някой се съмнява, че както обикновено ще бъдат взети бързи мерки , но след като падне керемида на главата на някое дете?
    • 3
      Зе
      ЗЕВС
      5 0
      18:38, 3 апр 2019
      Между другото, помощната постройка,около която играят децата в двора на градината е започнала да пада и е подпряна с два дървени кола на зградата на трафопоста на ЕВН.Покривът също е започнал да се свлича!Наистина има опасност за децата!
    • 4
      Ге
      Геле
      8 0
      22:00, 3 апр 2019
      Животът в община Първомай си е един ежедневен "Сървайвър"
    • 5
      Бр
      брбр
      0 0
      21:59, 10 апр 2019
      тошката сега се сети .за нова далавера ,но маи щемуе последни мандат мафиота
    Последни новини