2 °C

Виртуална реалност: Да виждаш света с очите на дългопет

  Живееш в дъждовните гори на Югоизточна Азия, ти си 10-сантиметров примат с огромни очи, които са с приблизително същия размер колкото мозъка ти и изглеждаш малко като Гизмо от филма "Гремлините". Ти си дългопет - нощно животно с гигантски очи, които ти осигуряват изключителна зрителна чувствителност и ти дават предимство като хищник.

  Нов софтуер за виртуална реалност - Tarsier Goggles, разработен в Dartmouth College, симулира зрението на дълопет и илюстрира адаптивното предимство на големите очи на това животно. Както виртуалнатата реалност, така и констатациите на екипа, публикувани наскоро в Evolution: Education and Outreach, са достъпни безплатно онлайн.

  Tarsier Goggles е разработена от Самюел Гочман, докато той е бил студент в Дартмут и Натаниел Дж. Домини, професор по антропология в Дартмут, който изучава еволюцията на сензорните системи на приматите, в сътрудничество с Лаборатория за приложно обучение и иновации Дартмут (DALI), където студентите проектират и изграждат технологии.

  Самюел Гочмал се обърнал към лабораторията DALI с проблем - как би могъл да промени човешкото възприятие за нашия свят, така че да преживее уникалните адаптации зрението на дългопета. Чрез итеративен процес екипът на DALI изследвал различни решения. Гочман и екипът решили, че виртуалната реалност ще бъде най-добра, тъй като е не само потапяща, но може да се използва и като средство за преподаване в класната стая.

  Софтуерът с отворен достъп Tarsier Goggles включва три виртуални учебни среди - "Matrix", "Labyrinth" и "Bornean Rainforest", които симулират зрението на дългопета - толкова различно от човешкото по отношение на остротата, цветното зрение и яркостта. Борнейските дългопети имат протанопия - червено-зелена цветна слепота.

  Във виртуалната тропическа гора на Борней, потребителите могат да се придвижват, да скачат и да се държат за дърветата в "тъмно пространство, подобно на лабиринт, което е практически непрозрачно за зрението на човека", както е описано от авторите.

  "Повечето ученици от девети и десети клас в САЩ учат за оптиката и естествения подбор, но двете теми обикновено се третират изолирано", казва Домини, който е един от съавторите. "Дългопетът е ефективен начин да се обединят двете понятия. Трябва да разберете оптичните принципи, за да разберете защо естественият подбор би благоприятствал такива огромни очи в такъв малък хищник."

  "Осъзнах, че изучаването на естествения подбор на повечето студенти е ограничено до диаграми, слайдшоу и модели", казва Гочман, който е водещ автор на изследването. "Виртуалната реалност предлага потапящо преживяван, в което разбираме някои от характеристиките на зрението на дългопета, които са резултат от неговото приспособяване. Tarsier Goggles е научно-образователен инструмент, който ангажира учениците с практически научни концепции във физиката, науката за възприемането и биологията". - добавя той.

  Tarsier Goggles изграден в Unity3D (платформа за създаване на игри) със SteamVR за HTC VivePro и е програмиран на C #. Използван е Virtual Reality Toolkit за създаване на функционалности като телепортация. За много от визуалните ефекти е използван вграденият в Unity стек за постпроцесиране, а реалността е изградена в Maya.

  Tarsier Goggles илюстрира как виртуалната реалност може да бъде приложена за научно образование, като предоставя на учениците забавен, интерактивен начин за изследване на сложни концепции.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
  02 апр 2020
  Последни новини