Математици създадоха симулатор с хиперболично пространство и той е тотално луд (видео)

Математици от щатския Университет на Оклахома в Стилуотър създадоха виртуален симулатор на хиперболично пространство. В това изкривено пространство не действа евклидовата геометрия, а да бъдеш в такъв свят напомня ЛСД трип, казват учените. Видеото показва игра с топчета в едно от тези пространства.

«Усещането е, че цялата Вселена се намира в сфера с радиус няколко метра", казва водещият изследването топограф и автор симулатора Хенри Сегерман пред Nature.

Евклидовата геометрия се базира на аксиомата, че през точка може да бъде прекатана само една линия, успоредна на дадена линия. Допускането на обратното не е било правено в течение на 2000 години след формулирането на петте аксиоми от Евклидовата геометрия. Но това се случва и върши изключително добра работа, когато трябва да бъдат извършени изчисления с фигури по земното кълбо - меридианите са успоредни линии, когато става дума за малка площ върху повърхността, но всъщност се пресичат на полюсите. Друга зона за приложение на неевклидовата геометрия е физиката през 20 век. При ограничението на скоростта на светлината сумирането на скорости изисква използването на хиперболична геометрия. Айнщайновата теория на относителността описва пространството като, общо взето, равно (т.е. евклидово), но изкривено елиптично (т.е. неевклидово) в области около места, където има наличие на материя. 

Има много пространства, в които успоредните линии могат да се пресичат или раздалечават, а ъглите на квадрата да не са прави... В момента математиците работят върху виртуална реалност на по-сложни пространства и игри в тях.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини