Раздават домашни контейнери за разделно събиране в София

Столична община стартира пилотна инициатива за насърчаване на разделното събиране на отпадъци от домакинствата, в която са включени 300 домакинства от район „Надежда“. 

В рамките на инициативата, Столична община ще тества система за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци от домакинствата до Инсталацията за био отпадъци на София, където от хранителните отпадъци ще бъдат произведени електричество и компост.

В рамките на проекта, участниците ще получат безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Всички домакинства, заявили желанието си за участие, ще получат своите контейнери на 27.02, 28.02, 6.03 и 07.03 между 17:30 и 19:30 часа пред блок 152 в кв. „Надежда“.

Столична община реализира пилотната инициатива в рамките на проект за „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save“, който ще подпомогне Столична община в усилието й да стимулира гражданското участие в процеса по разделно събиране на отпадъците. Той се фокусира върху разработването на пилотна система за събиране на хранителни отпадъци и отпадъци от опаковки. В инициативата са заявили желание да се включат 300 домакинства, на които ще бъдат предоставени условия за стимулиране на разделното събиране. Всяко домакинство получава комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци и чували за събиране на био отпадъци. В близост до домовете, са изградени споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци, които да бъдат използвани от домакинствата.

Пилотният проект с участието на граждани ще продължи 12 месеца. Целта е информацията, придобита в хода на проекта, да бъде използвана при формирането на бъдещи политики на Столична община, свързани с управлението на отпадъците. Проектът се реализира по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020).

Подробна информация за проекта, можете да намерите тук

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини