Учениците казаха "Не" на тормоза в училище

    За поредна година последната сряда на февруари в първомайските училища беше оцветена в розово. Денят на розовата фланелка беше отбелязан от малки и големи ученици с много и разнообразни форми.  Едновременно с изрязаните от хартия розови фланелки и розови балон,  Денят за борба с училищния тормоз беше отбелязан с редица дискусии, презентации, изложби и др.

    Подготовката за Деня започна далече преди днешният 26 февруари. Под формата на интерактивни игри златаровци споделиха своите мисли, направиха разлика между шега и унижение, търсеха разликата между митовете и реалността за тормоза.

    В ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ всички  ученици поставиха знака на днешния ден с надпис: „Не на тормоза, но не за ден“. Те имаха възможността да споделят свои мисли върху специално поставени постери.

    В беседи и разговори учениците от село Градина  обсъдиха проблема и необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

    Презентации по темата изгледаха и децата от НУ „Христо Ботев“ .

    Гимназистите от ПГСС подготвиха кът, събеседваха,а през целия ден в коридора вървеше презентация, разказваща за възникването на този ден и различните аспекти на тормоза.

    „Нека всички бъдем приятели! Не на тормоза, НЕ на грубостта“ – заявиха учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Караджалово и се хванаха за ръце.

    Инициативата започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.

    Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище.

    Отбелязването на Деня на розовата фланелка напомня да се помисли как да постъпваме в ситуации на тормоз и как може да се противодейства. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пи
      питагор
      1 -4
      14:41, 27 фев 2019
      тедо моя най слаба ученичко зако не снима всички директори на училища изтипосани с розови фланелки. Многу щеше да ми е интиресно кък изглеждат. Закото всички порядки в училището трябва да произлизат ут директорите те трябва да дават пример а не да стоят в сянка. Затува ти придлагам най учтиво другата гудина помоли всички директори да се облекат в розови фланелки и ги снимай да гледаме сиир
    Последни новини