Почасови мобилни грижи по домовете ще получават възрастни над 65 години и хора с увреждания

Заместник-кметът на община Първомай Димитър Недев е вносител на предложението относно кандидатстването на Община Първомай по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2”по „Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г.

Надграждане на вече създадения модел за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги за възрастни хора цели програмата, по която кандидатства Община Първомай. Ше се продължи това, което  е постигнато по вече приключили проекти – „Алтернативи”, „Помощ в дома”, „Нови алтернативи”, „Независим живот”.

Целевите групи, към които е насочен проекта са възрастни хора, над 65 години, с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и хора с увреждания и техните семейства. Изготвена е таблица с натурални показатели и е определен индикативен брой потребители, спрямо процента на хората с увреждания и броя на населението в съответната община. Индикативният брой потребители за община Първомай е 84.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ  е обвързана   за всяко едно проектно предложение е  на база броя на лицата от целевата група, получаващи здравно-социални услуги и разходите за обзавеждане и оборудване на подходящите помещения, включително и закупуване на транспортни средства за извършване на мобилна работа.

Максималната стойност на ремонтите, обзавеждането и оборудването на подходящи помещения е до 50 хиляди лева на проект, включително и закупуване на транспортни средства за извършването на мобилна работа.

Максималната стойност за предоставяните интегрирани здравно-социални услуги за едно лице е 2016 лева, като предоставянето на услугите е за не по-малко от 12 месеца.

Условията за кандидатстване не предвиждат съфинансиране от бенефициента. Всички дейности следва да приключат не по-късно от 31 декември 2023 година. А едно от условията предвижда да бъде осихурена устойчивост на резултатите от проектните дейности след приключването им.

Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. ще осигури патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, включително с хронични заболявания и трайни увреждания, почасови мобилни интегрирани здравно-осигурителни услуги в техните домове. Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Във всички 28 области в страната нуждаещите се ще получат почасови мобилни услуги, ще им бъде осигурена и предоставена психологическа подкрепа и консултиране, ще бъдат ремонтирани, обзаведени и оборудвани подходящи помещения.

Община Първомай работи активно за подобряване качеството на предоставяните социални услуги на жителите на общината. Около това се обединиха и общинските съветници по време на разглеждане на докладната записка в комисиите и дадоха положително становище.

Красимира Ст.Славова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Гл
    Гласът на Хората
    0 0
    08:27, 27 фев 2019
    Гласът на Хората намира всяка инициатива, увеличаваща социалната защита на хората, независимо от източника на финансиране, като полезна за града.
    Отговори!
    Рубриката Гласът на Хората за пореден път беше атакувана от професионални шарлатани и превъплъщения на невежи в интелектуалци, опитващи да внушат, че животът не е низ от обективни истини и не-истини, а по-скоро субективни и извратени схващания за това кое е добро и кое – зло. Гласът на Хората ще ги подмине с пренебрежение.
    В рубриката Гласът на Хората изобщо не е споделяна позиция, че Първомай има бъдеще в този вариант. Напротив, Първомай се обезлюдява и необратимо губи обществения си ресурс – човешки и капиталов. Въпросът е дали заличаването на селището ще стане сравнително безболезнено или ще бъде свързано с огромно неудовлетворение и тъга на гражданите.
    Гласът на Хората даде ценен съвет преди време и ще го повтори: строга финансова дисциплина и стремеж към квалификация, осигуряваща някаква трудова заетост. Разбира се заетостта може да бъде на различни платформи, с различни дивиденти. Другото е преструктуриране на общинската собственост и преоценка на общинските разходи.
    Гласът на Хората изключва вариант, според който лица и политически формации, предлагащи едни и същи популистки обещания, с едни и същи рекламни способи, могат да си бъдат взаимно алтернативи. Удивително е това, че липсва каквото и да е било конструктивно мнение сред кандидатите за управление – само евтини трикове и познати клишета.
  • 2
    Гл
    Гласът на Хората
    4 0
    09:10, 27 фев 2019
    До 30 години населението на България ще се свие до 5 милиона, вероятно и повече. Нали никой не си мисли, че това ще стане за сметка на София, Варна, Бургас и Пловдив – те ще нарастват и само четирите града ще поберат над 4 милиона. Намалението ще се наблюдава основно в провинцията. На всеки 10 години Първомай ще пада наполовина, като през 40'те години на 21 век ще бъде по-малък от село Градина – ще останат по-едрия бизнеса и техните работници. В множеството триетажни къщи ще има повече плъхове, отколкото хора. Въпреки това, Гласът на Хората призовава всички хора да гледат оптимистично. Все пак Бог е създал планетата Земя преди около 4,7 милиарда години и всеки един днешен живот ще фигурира твърде кратко (нищожно) време, отнесено към този период. Не си струва да го прахосвате за дребни страсти.
  • 3
    Гл
    Гласът на Хората
    2 -5
    09:45, 27 фев 2019
    Гласът на Хората ще отговори конкретно на още един въпрос, зададен от читатели на рубриката.
    Европейският монетаризъм изхожда от капитализъм, в който свободната конкуренция е била възможна. При тези условия едни фирми надделяват, други фалират, но в хода на процеса се губи ценен ресурс – усилието и средствата на загубилите. Китайският монетаризъм изхожда от комунизъм, при който капиталът не се разпределя на база свободна конкуренция, а според партийна директива. Няма фирми и лица, загубили време и пари, а скоростта на развитие на бизнеса е висока. Гласът на Хората подкрепя европейския модел, но не може да не признае, че китайският е по-успешен в икономически и геополитически план. Има и много други фактори разбира се. Който не разбере това, изобщо не трябва да участва в избори. Вече има само монетаризъм. Комунизъм, капитализъм, марксизъм – остарели понятия.

    Четете Гласът на Хората (запазена марка)!
  • 4
    Пи
    питагор
    7 0
    10:14, 27 фев 2019
    а ва момче нимой съ излагай ва на тебе ти липсва дълбучина на анализа ва ти си пручел нещо и като едни птици го пишеш тука в то форум и са прайш на интиресен. те и папагалято могат да говорят ама както казват нищу. Яз ти казах по рано комунизма и партийните директиви са най гулемия убиец на най важното нещо а тува е инициативността. Смея ти са на илиментарните разсъждения как като фалирали некви фирми се губи рисурс нищу ни са губи мойто мумче щото в природата нищо не съ губи. В нурмалния капитализъм 100000 фирми да фалират винаги се намира някой инициативен който прави така чи неговия принос многократно надвишава тия фалирали субекти защото те са се оказали нежизнеспособни. Затува мойто мумче парния двигател самолета електричеството интернетя компютъра кулата мобилняту телфоня таблетяту микрувълнувата видиуту и темподобни не са измислени в китай или русия щото там няма инициативност има партийни директиви. Ти мойту мумче ни разбираш чи китай е просто иедна фабрика за западната цивилизация куято е инициативна и иновативна. На запада е угодно такива като тиебе да фантазират кък китай бил гуляма работа ну с тоя плитък анализ ни разбират чи китай е фабрика със строги началници демек комунисти а тува е дубре за запада. Закото ти си чел маркс и ленин димитров и живкув ама ни си чел фермата на оруел ей тува е трябвало да прочитеш и щеше да ти е достатъчно. Китай е една ферма за работници уставена ут запада да си живурка да си правят директивите но и да произвеждат. Тряба да знаеш чи съдбата на всяка нация която не е инициативна и иновативна е такава да се превърне във фабрика за света който е иновативен. За тва сичкуту капиталисти наредиха на фабриката китай да произвида от пиле мляко и сичкуту боклук и мръсотии да си стои там. Кугато Китай напрай някаква иновация яла ми съ обади по тоя форум. А съдбата на нациите които нито искат да са иновативни нито да са фабрики е още по жестока такава съдба полазаи българия щото не сме много хитри за тва при нас нищо не съ произвида нищо чи скоро жъ получаваме по малко кинти и от китайците за тва хората избягаха щото чукути кът тебе приказват разни марксиски теории другите крадат нищо не произвидат само искат да зимат но на всичко това си има край и той ще настъпи скоро.
  • 5
    Гл
    Гласът на Хората
    0 0
    10:29, 27 фев 2019
    Питагор е упорит като дългоух представител на първомайската фауна.
    Гласът на Хората няма да си губи повече времето с него.
  • 6
    Пи
    питагор
    2 0
    10:57, 27 фев 2019
    а ва момче яз такива пионерчета къту тебе за закуска ги ям ва ти да не си помисли чи с повърхностните си познания по маркс ленин димитров и жувкув жъ надприказваш батя си питагор ва. Батя ти питагор е отдавна на тая земя ва ял е пупарата на комунистите ва ял та до втръсване чел е книги за маркс ленин димитров и ие умирал ут смях ва. ти си младо още пионерче сигурно ни си живял в оня свят за койту мичтаеш и съм мули на дядо ГОСПОД никуга да ни живееш жъ видиш тугава един мунитаризъм има да бухаш с няква мутика в ТКЗС-то да чакаш 10-15 гудини да си купиш кула закото благата се поделяли по равно ама партийния караше волга мойту мумче. И компютър нямаше да видиш или може би щеше ама като си купиш макарони и избереш най кривия и пугледнеш приз него. За тва моету мумче или мумичи или унова другуту бъди по малку по критичен към тува куету читеш търси некви други изтучници не само маркс ленин димитров и живкув огледай се ся света е малък прави си извуди бъди пуклонник на логиката тя е най силния съюзник на човека който иска да си състави правилна къртина на света ако ли ние ще ставаш за смях на всякъде само тъпанарите ще се възхищават на глупостите които говориш и пишеш ай спулай и запомни ко ти казах.
  • 7
    Ив
    Иво
    0 0
    11:32, 27 фев 2019
    От тия двамата човек не може да се вреди ама за някой неща са прави де , няма съмнение .
  • 8
    Гл
    Гласът на Хората
    0 0
    12:41, 27 фев 2019
    На, чети!
    "Китай представи първия ТВ водещ с изкуствен интелект в света"
    "Китай направи в Давос заявка за световен лидер"
    "Защо САЩ не могат да спечелят икономическата война срещу Китай"
    "Технологичната надпревара между САЩ и Китай продължава"
    "Китай остава световен икономически лидер със 7% ръст на БВП"

    Написано е на питагорски, ще разберете!
    • Пи
      питагор
      1 0
      13:14, 27 фев 2019
      а ва момче ти на тва вярваш ли му ва яз ще ти напиша едни работи дето бяха уж вярни кугато яз бях пионерче да видим ко жъ кажиш има ли АНАЛогия

      България произвеждаше компютри-лъжа копираше стари бръкми които никой не ползваше в капитализма
      България направи заявка през 85 за лидер в СИВ - лъжа не само крадяхме ут гулемия брат
      България хранеше съветския съюз - лъжа не доставяхме нискокачествени продукти които не стигаха да запълнят и единия кътник на гладната руска паст
      България произвеждаше качествена продукция - голяма лъжа
      България произвеждаше коли - лъжа опитахме се да преметнем французите и те отидоха в румъния затва сега румънците имат дачия а ние нъцки

      Сега да ти кажа как звучи от гледна точка на съветския съюз
      Съветския съюз изстреля първия човек в космоса - вярно и нищо повече вече 57 години
      Съветския съюз даде заявка за световен лидер на комунизма и че целия свят ще е комунистически - лъжа след като излъгаха няколко държави да се бунтуват и да си понесат негативите от това всички изоставиха съюза даже и китай който просто искаше да е фабрика с началници комунисти.
      Съветския съюз може да спечели икономическата война с империализма - лъжа не успя и всички сме свидетели страната с най голям ресурс на планетата не може да направи нищо смислено.
      Технологичната война между съветския съюз и сащ продължава - и накрая съюза с директивите си загуби.
      още много подобни аналогии могат да се напишат но не са вярни мойто мумче казах ти света сега е малък има хиляди източници на информация образовай се не вярвай на щуротии ставаш смешен. Най упасното нещу сега е че в интернетя много хора като тебе пишат глупости и ти им вярваш затова ти казах да си критичен да си логичен а не сляпо да вярваш на глупости.
  • 9
    Ив
    Иванчо,
    0 0
    12:51, 27 фев 2019
    Тия двамата ми се виждат много умни . Що не се кандитатират за кметове на есен ,та да ги изберем . Белким Първомай и селата в общината цъфнат.
    • Гл
      Гласът на Хората
      0 -1
      13:15, 27 фев 2019
      Е, хубава работа! Кога си виждал "глас в пустиня" да намери политическа реализация. "Гласът на Хората" е лек повей, тих шепот на хорска, житейска мъдрост, която да запълни празното ти съзнание или да замени глупостта в него.
      "Гласът на Хората" се сеща, че е време да ви запознае със сложната тема - съзнание и ценности.
      Четете "Гласът на Хората" - вашият вътрешен глас.
    • Пи
      питагор
      1 -1
      13:48, 27 фев 2019
      и къту кандидатстваме жъ нъ избирете ли ва или ангу къту ви каже здрастиииии и ви умекнат кулената пак зъ негу жъ гласувате. Яз аку стана кметь виднага жъ назнача гласът на хората за заместник кмет по мунетарната пулитика и на другия день жъ гу уволня за насаждане на комунистически идеологии и тровене на хорските мозъци..
  • 10
    Ха
    хапчетата
    3 0
    13:09, 27 фев 2019
    "Гласът" е много, ама много увреден.Не го вземайте на сериозно .Ако му четете схоластичните глупости има вероятност да намразите четенето.
  • 11
    Гл
    Гласът на Хората
    0 -2
    13:23, 27 фев 2019
    Гласът на Хората не се взема на сериозно, защото не бърка скришом в кисиите на хората.
    • Та
      така е
      3 0
      13:39, 27 фев 2019
      Правил го е...!И е писал........????
  • 12
    на мене все пак ми се струва че е по добре да не си в този световен икономически лидер а да живееш някъде другаде
    • Пи
      питагор
      5 0
      13:55, 27 фев 2019
      Спуред мен гласа на хората трябва спешно да отиде в северна корея и там да дари местните комунисти с прозернията си за мунетарна пулитика и с преразпределянето на благата. Аку устане жив след третото изричение ще има възможност да пропагандира идеите си в някой трудов лагер ако изобщо му остане време за мислене камоли за приказване.
  • 13
    Ша
    Шашо
    1 0
    21:35, 27 фев 2019
    Според мене некой плаща на Гласът на хората да приватизира чрез постоянен спам Гласа на хората и да отвлече вниманието на Хората от темата и те да не коментират по същество, а да се занимават с неговите глупости

Случаен виц

Последни новини