Спираме да сменяме времето през 2020

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

По дебата, започнал преди две години, има решение на Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки." - коментира Радев.

Той поясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се е, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин, например, пести около 54 стотинки годишно.

Същевременно последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Наблюдава се увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания и безсънието, зачестяват пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис." - обобщи евродепутатът.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    As
    asko
    7 -2
    12:30, 25 фев 2019
    Не ми ясно ако България избере "лятното" време, а Гърция и Румъния "зимното", пътуващия от Румъния до Гърция, едно разстояние от около 400 км, ще трябва да върти часовника 2 пъти. Как ще бъде с разписанията на влаковете и самолетите, може би ще се "хвърлят" карти, за да се разбере.
    • До
      Домнуле
      2 0
      13:46, 25 фев 2019
      Който има коса си търси гребенче!
  • 2
    Ба
    Бай
    2 0
    13:29, 25 фев 2019
    Както и когато отваш до Сърбия, няма никакъв проблем просто знаеш, че са един час назад.
    • As
      asko
      1 -2
      13:51, 25 фев 2019
      Г-н "Бай", съжалявам, че не съм добавил : Трите държави ( Румъния, България, Гърция) винаги сме били на една часова зона. Слънцето изграва и залязва почти по едно и също време. Пропуска бе защото допусках, че читателите го знаят.
  • 3
    Ни
    Никодимчо
    3 -2
    14:30, 25 фев 2019
    Гърция е южна страна и ще избере лятното, както ще е и нашето.
    ... Това да ти е проблемът, колко ще въртят часовника румънците :)
Последни новини