Лятното часово време може да навреди на здравето, смятат учени

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП, цитирана от БТА, по повод смяната на времето в САЩ тази неделя.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства. 

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве. 

По-голямата част от САЩ преминава към лятното часово време в неделя, 02:00 ч. Връщането към астрономическото време ще бъде на 3 ноември. Хавай и по-голямата част от Аризона не сменят времето, както и Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам, Американските Вирджински острови.

Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави. 

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери. 

Мозъкът на човека има свой "часовник", който реагира на светлина и тъмнина. Сърдечният ритъм се променя в зависимост от това дали сме будни, или спим, и се променя с възрастта - малките деца стават рано, а тийнейджърите се събуждат трудно.  

Сутрешната светлина презарежда организма. Вечер нивата на хормона мелатонин започват да се повишават. Прекалено много светлина вечер - в случая резултат от смяната на времето, може да забави повишаването на нивото на мелатонина и да извади организма от ритъм. 

Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма. 

Тежките пътни инциденти се увеличават в първите дни след преминаването към лятно часово време, а рискът от инцидент е най-висок сутрин. Учените свързват това с недоспиването. 

Американската асоциация по сърдечно здраве отбелязва, че инфарктите в понеделник след смяната на времето зачестяват. Два дни след това се увеличава броят на инсултите. Медицината вече е установила, че тежките инфаркти като цяло са повече в понеделник, както и сутрин заради кръвното налягане.  

По-ранното лягане в петък и събота, преместването на часа за вечеря и този за тренировка могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към преминаването към лятно часово време. Пиенето на кафе и прекарването на вечерта пред светещ екран на електронно устройство могат да попречат на по-ранното заспиване. 

Някои асоциации, свързани със здравето, като Американската асоциация за сърдечно здраве и Американската академия по медицина на съня смятат, че придържането към астрономическото време е по-съвместимо с човешката биология.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини