13 °C

Фармацевти от Първомай сложиха жилетки и се присъединиха към протеста на колегите си

Фармацевти от Първомай също облякоха „жълти“ жилетки и се включиха в протеста на Националната аптечна камара.

В Първомай трудно се намират жълти жилетки, затова потомствените фармацевти от фамилията Тоневи- Цветилови върху белите престилки сложиха оранжеви светлоотразителни жилетки. Те искат да привлекат вниманието на обществеността, че систмата ги убива, потиска оказването на фармацевтична грижа за пациентите и води малките и средни предприятия а бранша към фалит.

Те настояват за свикване на преговори между техни представители и правителството. Според

Диана Цветилова темата за четците, софтуера, финансовата страна се преекспонира. Тя е убедена, че с това ще се справят тя и колегите ѝ.

Проблемът, според Цветилова е, че някой, който е решил да въвежда този процес в България не е намерил правилния начин. Първо – верификацията на лекарствата се прави от нестопанска организации. Защо ни се вменява тази нетипична дейност на нас – аптеките? Ние нямаме против това да се случва, но не по този начин. Пътят на лекарството от завода до аптеката не е ясен. Аз ще го получа, ще го верифицирам на входа и на изхода и не дай си Боже, светне някъде червено, аз какво ще правя? Аз не мога да го върна. Аз искам да купувам само верифицирани лекарства от лицензирани складове. Верификацията доказва само опаковка, а съдържание, качество, анализ не доказва. Тя не може да спре случаи, каквито е имало през годините, когато е в мрежата са влизали фалшиви лекарства

Второ – въвеждането на всички тези изисквания е едно допълнително утежняване на работния процес, допълнителна кражба на време, която краде от времето за обгрижване на пациента. Хората идва и се оплакват, че като отидат на лекар, там само пишат, идват тук и казват: „И вие какво правите – и вие пишете и няма кой да ни обърне внимание!“.

Отделно са отчетите към Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки трябва да даваме отчети.

Изведнъж ни се струпаха в кратки срокове три сериозни промени, а има райони, наистина отдалечени – по Родопите, без интернет, с възрастни колеги - там наистина хората ще си останат без лекарства.

Ето това ни притеснява, затова сме с жилетките и искам някой да седне и да поговори с нас, да обясни и да реши.“

Част от аптеките в Първомай са готови на 20 февруари да се присъединят към колегите и да останат затворени, ако до тогава не бъде откликнато на поканата им за разговори.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  пръшко
  8 -10
  10:35, 6 фев 2019
  Как ще оставят затворени аптеките. Да мрат ли хората! Знаят ли какво е да си болен и да няма хапчета. Те не са се сблъсквали с този проблем и не им пука. Само парите им са в главите.
  • 78
   7878
   16 -4
   10:50, 6 фев 2019
   Ето по това си личи, че сме българи. За съжаление. Ние не сме готови да подкрепим, за да се извоюва нещо по-добро за някого. Утре ще е в друга сфера. Ние стоим отстрани и най-много да поклюкарстваме. Затова сме и на това дередже.
 • 2
  Пи
  ПИТАГОР
  7 -3
  14:52, 6 фев 2019
  Ъм да ги затварят тя аптеки и да ходят да копат на къра. Кво на занимават тяхните проблеми. Явно ни искат да работят по правилата като не искат да затварят. Така или иначе те хапве за нищо не служат жъ ходим в плоудиу да си ги купуваме ко толкова никой няма да умре гаранция щото на секи му е мил жиутя и жъ ходи до плоудиу ама да ги видим после те кък жъ копат на къра с те жилетки
 • 3
  Пр
  пръшко
  3 -2
  08:26, 7 фев 2019
  Нека жената от снимката да каже колко пари изкарва аптеката на месец, за да стане ясно на хората кой за какво се напъва.
 • 4
  Гл
  Гласът на Хората
  1 -1
  10:15, 7 фев 2019
  Аптекарите търгуват, а хората мизерстват.
  Аптекарите се лекуват, а хората - боледуват.
 • 5
  Ле
  Леонид
  0 0
  22:43, 7 фев 2019
  А така, затваряйте, Марешки ще отбележи ръст в оборота този месец.

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини