24 °C

Фармацевти от Първомай сложиха жилетки и се присъединиха към протеста на колегите си

Фармацевти от Първомай също облякоха „жълти“ жилетки и се включиха в протеста на Националната аптечна камара.

В Първомай трудно се намират жълти жилетки, затова потомствените фармацевти от фамилията Тоневи- Цветилови върху белите престилки сложиха оранжеви светлоотразителни жилетки. Те искат да привлекат вниманието на обществеността, че систмата ги убива, потиска оказването на фармацевтична грижа за пациентите и води малките и средни предприятия а бранша към фалит.

Те настояват за свикване на преговори между техни представители и правителството. Според

Диана Цветилова темата за четците, софтуера, финансовата страна се преекспонира. Тя е убедена, че с това ще се справят тя и колегите ѝ.

Проблемът, според Цветилова е, че някой, който е решил да въвежда този процес в България не е намерил правилния начин. Първо – верификацията на лекарствата се прави от нестопанска организации. Защо ни се вменява тази нетипична дейност на нас – аптеките? Ние нямаме против това да се случва, но не по този начин. Пътят на лекарството от завода до аптеката не е ясен. Аз ще го получа, ще го верифицирам на входа и на изхода и не дай си Боже, светне някъде червено, аз какво ще правя? Аз не мога да го върна. Аз искам да купувам само верифицирани лекарства от лицензирани складове. Верификацията доказва само опаковка, а съдържание, качество, анализ не доказва. Тя не може да спре случаи, каквито е имало през годините, когато е в мрежата са влизали фалшиви лекарства

Второ – въвеждането на всички тези изисквания е едно допълнително утежняване на работния процес, допълнителна кражба на време, която краде от времето за обгрижване на пациента. Хората идва и се оплакват, че като отидат на лекар, там само пишат, идват тук и казват: „И вие какво правите – и вие пишете и няма кой да ни обърне внимание!“.

Отделно са отчетите към Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки трябва да даваме отчети.

Изведнъж ни се струпаха в кратки срокове три сериозни промени, а има райони, наистина отдалечени – по Родопите, без интернет, с възрастни колеги - там наистина хората ще си останат без лекарства.

Ето това ни притеснява, затова сме с жилетките и искам някой да седне и да поговори с нас, да обясни и да реши.“

Част от аптеките в Първомай са готови на 20 февруари да се присъединят към колегите и да останат затворени, ако до тогава не бъде откликнато на поканата им за разговори.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  пръшко
  8 -10
  10:35, 6 фев 2019
  Как ще оставят затворени аптеките. Да мрат ли хората! Знаят ли какво е да си болен и да няма хапчета. Те не са се сблъсквали с този проблем и не им пука. Само парите им са в главите.
  • 78
   7878
   16 -4
   10:50, 6 фев 2019
   Ето по това си личи, че сме българи. За съжаление. Ние не сме готови да подкрепим, за да се извоюва нещо по-добро за някого. Утре ще е в друга сфера. Ние стоим отстрани и най-много да поклюкарстваме. Затова сме и на това дередже.
 • 2
  Пи
  ПИТАГОР
  7 -3
  14:52, 6 фев 2019
  Ъм да ги затварят тя аптеки и да ходят да копат на къра. Кво на занимават тяхните проблеми. Явно ни искат да работят по правилата като не искат да затварят. Така или иначе те хапве за нищо не служат жъ ходим в плоудиу да си ги купуваме ко толкова никой няма да умре гаранция щото на секи му е мил жиутя и жъ ходи до плоудиу ама да ги видим после те кък жъ копат на къра с те жилетки
 • 3
  Пр
  пръшко
  3 -2
  08:26, 7 фев 2019
  Нека жената от снимката да каже колко пари изкарва аптеката на месец, за да стане ясно на хората кой за какво се напъва.
 • 4
  Гл
  Гласът на Хората
  1 -1
  10:15, 7 фев 2019
  Аптекарите търгуват, а хората мизерстват.
  Аптекарите се лекуват, а хората - боледуват.
 • 5
  Ле
  Леонид
  0 0
  22:43, 7 фев 2019
  А така, затваряйте, Марешки ще отбележи ръст в оборота този месец.

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини