19 °C

Фармацевти от Първомай сложиха жилетки и се присъединиха към протеста на колегите си

Фармацевти от Първомай също облякоха „жълти“ жилетки и се включиха в протеста на Националната аптечна камара.

В Първомай трудно се намират жълти жилетки, затова потомствените фармацевти от фамилията Тоневи- Цветилови върху белите престилки сложиха оранжеви светлоотразителни жилетки. Те искат да привлекат вниманието на обществеността, че систмата ги убива, потиска оказването на фармацевтична грижа за пациентите и води малките и средни предприятия а бранша към фалит.

Те настояват за свикване на преговори между техни представители и правителството. Според

Диана Цветилова темата за четците, софтуера, финансовата страна се преекспонира. Тя е убедена, че с това ще се справят тя и колегите ѝ.

Проблемът, според Цветилова е, че някой, който е решил да въвежда този процес в България не е намерил правилния начин. Първо – верификацията на лекарствата се прави от нестопанска организации. Защо ни се вменява тази нетипична дейност на нас – аптеките? Ние нямаме против това да се случва, но не по този начин. Пътят на лекарството от завода до аптеката не е ясен. Аз ще го получа, ще го верифицирам на входа и на изхода и не дай си Боже, светне някъде червено, аз какво ще правя? Аз не мога да го върна. Аз искам да купувам само верифицирани лекарства от лицензирани складове. Верификацията доказва само опаковка, а съдържание, качество, анализ не доказва. Тя не може да спре случаи, каквито е имало през годините, когато е в мрежата са влизали фалшиви лекарства

Второ – въвеждането на всички тези изисквания е едно допълнително утежняване на работния процес, допълнителна кражба на време, която краде от времето за обгрижване на пациента. Хората идва и се оплакват, че като отидат на лекар, там само пишат, идват тук и казват: „И вие какво правите – и вие пишете и няма кой да ни обърне внимание!“.

Отделно са отчетите към Изпълнителната агенция по лекарствата. Всеки трябва да даваме отчети.

Изведнъж ни се струпаха в кратки срокове три сериозни промени, а има райони, наистина отдалечени – по Родопите, без интернет, с възрастни колеги - там наистина хората ще си останат без лекарства.

Ето това ни притеснява, затова сме с жилетките и искам някой да седне и да поговори с нас, да обясни и да реши.“

Част от аптеките в Първомай са готови на 20 февруари да се присъединят към колегите и да останат затворени, ако до тогава не бъде откликнато на поканата им за разговори.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пр
  пръшко
  8 -10
  10:35, 6 фев 2019
  Как ще оставят затворени аптеките. Да мрат ли хората! Знаят ли какво е да си болен и да няма хапчета. Те не са се сблъсквали с този проблем и не им пука. Само парите им са в главите.
  • 78
   7878
   16 -4
   10:50, 6 фев 2019
   Ето по това си личи, че сме българи. За съжаление. Ние не сме готови да подкрепим, за да се извоюва нещо по-добро за някого. Утре ще е в друга сфера. Ние стоим отстрани и най-много да поклюкарстваме. Затова сме и на това дередже.
 • 2
  Пи
  ПИТАГОР
  7 -3
  14:52, 6 фев 2019
  Ъм да ги затварят тя аптеки и да ходят да копат на къра. Кво на занимават тяхните проблеми. Явно ни искат да работят по правилата като не искат да затварят. Така или иначе те хапве за нищо не служат жъ ходим в плоудиу да си ги купуваме ко толкова никой няма да умре гаранция щото на секи му е мил жиутя и жъ ходи до плоудиу ама да ги видим после те кък жъ копат на къра с те жилетки
 • 3
  Пр
  пръшко
  3 -2
  08:26, 7 фев 2019
  Нека жената от снимката да каже колко пари изкарва аптеката на месец, за да стане ясно на хората кой за какво се напъва.
 • 4
  Гл
  Гласът на Хората
  1 -1
  10:15, 7 фев 2019
  Аптекарите търгуват, а хората мизерстват.
  Аптекарите се лекуват, а хората - боледуват.
 • 5
  Ле
  Леонид
  0 0
  22:43, 7 фев 2019
  А така, затваряйте, Марешки ще отбележи ръст в оборота този месец.

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини