Готвят тържествено честване на 115 години от рождението на Георги Караславов

Дебърци се подготвят да отбележат подобаващо 115-а годишнина от рождението на един от най-известните си земляци – Георги Караславов. Тържественото честване на годишнината от рождението на академик Караславов ще започне на 12 януари /рождения му ден/   с обявяване на литературна викторина на фейсбук страницата на НЧ”Пробуда” – Дебър. Въпросите ще касаят живота и творчеството на талантливия белетрист. Викторината ще приключи на 26 януари - датата на смъртта на Георги Караславов . Резултатите ще бъдат отчетени на специално организирано тържествено честване в края на януари, разбрахме от Нели Атанасова – секретар на читалището в Дебър. Чрез жребий ще бъдат изтеглени трима печеливши, които ще получат книги за живота и творчеството на академика.

Самото тържество ще започне с поетичен рецитал „Селски песни”, където ще прозвучат малко известни стихотворения, на познатия ни повече с белетристиката си Караславов, както и разкази от първата му  издадена книга „Уличници”.

За живота и творчеството му ще разкаже Кръстьо Кръстев – председател на Дружеството на писателите в Първомай, член на Съюза на българските писатели и носител на Национална литературна награда за проза на името на Георги Караславов за 2018 година.

Тържеството ще завърши с мултимедийно представяне на откъси от „Снаха” и „Обикновени хора”, пресъздадени от дебърски самодейци.

Честването се организира от НЧ ”Пробуда” в Дебър-родното място на Георги Караславов и Дружеството на писателите в Първомай, което носи неговото име.

.Красимира Стоянова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини