Община Първомай е готова с проекта за новите ставки на данъка за коли

На сайта на община Първомай за обсъждане е  публикуван проект за новите ставки на данъка за коли. Предложеният за  обществено обсъждане текст е Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци. От нея става ясно, че към хазната на община Първомай за автомобили до 5 години ще се дължат по-малко пари от досегашните, а за колите над 15 години – повече. Това е свързано със занижените екологични характеристики на превозните средства и замърсяването на околната среда, аргументират се от общината.

В проекта е записано:

„Имущественият компонент се определя от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила…“

„В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициентите:

Над 20 години 1,1
Над 15 до 20 години включително 1.
Над 10 до 15 години включително 1,3.
Над 5 до 10 години включително 1,5
До 5 години включително 2,3.“

От следващата година се предвиждат и други изменения и допълнения в Наредбата, а именно: обекта на данък недвижими имоти („сгради и поземлени имоти" се заменят с „поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради"); разширява се кръга на данъчнозадължените лица като се регламентира платеца при концесия за добив); регламентират се и нови възможности за събираемост на местните данъци; регламентират се и условията за ползване на отстъпка за основно жилище са уредени по-детайлно, като в случай, че се установи деклариране на повече от едно основно жилище, облекченията не се прилагат и данъкът, се дължи в пълен размер за всяко от жилищата; детайлно са регламентирани и способите за проверка на декларациите по чл.14 от ЗМДТ.

В брой 98 на Държавен вестник от 27.11.2018 г. бе публикуван ЗИД на ЗКПО, в заключителните разпоредби, на който бяха обнародвани съществени промени в Закона за местните данъци и такси. Измененията и допълненията се отнасят до определянето и администрирането преди всичко на данък върху недвижими имоти и данък върху превозни средства.

Красимира Стоянова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    Иван
    8 -3
    13:47, 21 дек 2018
    Каква е тази простотия, колкото е по-нова колата и по-малко замърсява по-голям данък. Тези съвсем ни взеха за шарани.
  • 2
    Би
    Бил Гейтс
    2 -1
    16:23, 21 дек 2018
    Толкава ли е трудно да публикувате един линк към публикацията в сайта на Общината, бе? В оня сайт който е пълен тюрлюгювеч нищо не може да бъде намерено.
Последни новини