23 °C

Община Първомай е готова с проекта за новите ставки на данъка за коли

На сайта на община Първомай за обсъждане е  публикуван проект за новите ставки на данъка за коли. Предложеният за  обществено обсъждане текст е Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци. От нея става ясно, че към хазната на община Първомай за автомобили до 5 години ще се дължат по-малко пари от досегашните, а за колите над 15 години – повече. Това е свързано със занижените екологични характеристики на превозните средства и замърсяването на околната среда, аргументират се от общината.

В проекта е записано:

„Имущественият компонент се определя от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила…“

„В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициентите:

Над 20 години 1,1
Над 15 до 20 години включително 1.
Над 10 до 15 години включително 1,3.
Над 5 до 10 години включително 1,5
До 5 години включително 2,3.“

От следващата година се предвиждат и други изменения и допълнения в Наредбата, а именно: обекта на данък недвижими имоти („сгради и поземлени имоти" се заменят с „поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради"); разширява се кръга на данъчнозадължените лица като се регламентира платеца при концесия за добив); регламентират се и нови възможности за събираемост на местните данъци; регламентират се и условията за ползване на отстъпка за основно жилище са уредени по-детайлно, като в случай, че се установи деклариране на повече от едно основно жилище, облекченията не се прилагат и данъкът, се дължи в пълен размер за всяко от жилищата; детайлно са регламентирани и способите за проверка на декларациите по чл.14 от ЗМДТ.

В брой 98 на Държавен вестник от 27.11.2018 г. бе публикуван ЗИД на ЗКПО, в заключителните разпоредби, на който бяха обнародвани съществени промени в Закона за местните данъци и такси. Измененията и допълненията се отнасят до определянето и администрирането преди всичко на данък върху недвижими имоти и данък върху превозни средства.

Красимира Стоянова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ив
  Иван
  8 -3
  13:47, 21 дек 2018
  Каква е тази простотия, колкото е по-нова колата и по-малко замърсява по-голям данък. Тези съвсем ни взеха за шарани.
 • 2
  Би
  Бил Гейтс
  2 -1
  16:23, 21 дек 2018
  Толкава ли е трудно да публикувате един линк към публикацията в сайта на Общината, бе? В оня сайт който е пълен тюрлюгювеч нищо не може да бъде намерено.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини