19 °C

Родители и отговорни лица ще обсъждат безопасна ли е водата в Първомай

На 20 ноември, от 15 часа, в пленарна зала на Общинска администрация-Първомай ще се проведе среща на областния зам.-управител Петър Петров, д-р Манчева- директор на РЗИ – Пловдив и началника на отдел „Радиационен контрол“ с родители на деца от детските гради и училищата в града. Срещата е посветена на темата за качеството на питейната вода. Тя е резултат от писмо, подписано от родители от града и изпратено до Министерствата на здравеопазването и образованието и Националния център по обществено здраве и анализи.

В него се казва:

Във връзка с публикуван документ „ Резултати от извършени анализи по радиологични показатели на питиейна вода през периода 01.04.2018 г. – 06.06.2018 г.“ на сайта на РЗИ Пловдив се вижда, че в населени места – гр. Първомай, с. Брягово, общ. Първомай и с. Драгойново, общ. Първомай, обща алфа активност е над контролното ниво и общата индикативната доза не може да се оцени. В поясненията под таблицата с резултати е упоменато, при констатирани резултати на обща алфа и обща бета активност над контролното ниво, следва да се извършат допълнителни анализи на спецефични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда определен в Наредба №9 за качеството на водата за питиейно - битови нужди.“

Основният въпрос, поставен от подписалите писмото е безопасна ли е водата за питиейно-битови нужди в гр. Първомай за децата и населението?

С поставеният отново на дневен ред проблем, родителите очакват съдействие и писмено становище относно безопасността на водата, консумирана в детските градини и училищата в гр. Първомай.

На срещата могат да присъстват всички, граждани, интересуващи се темата.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Лу
  Лудото Коле
  11 -1
  14:13, 15 ное 2018
  Тук , за това с водата , вече общинската управа вина няма. Може би имат вина за това, че са си трайкали, но дори и да бият камбаната - какво от това!? Благодарение на УРАНОДОБИВА, цялата екосистема е заразена. От това няма мърдане, няма бягане. От подпочвените води и оттам във всичко влиза. Тука трябва да благодарим на другарите комунисти, дето услужливо предоставиха на СССР цялата територия на малка България за добив на тази смъртоносна руда. и така. Пийте си водата спокойно, пълнете тубите от чушмите в околията, без да се притеснявате.
 • 2
  Ри
  РИТОРИЧЕН ВЪПРОС
  5 -1
  23:24, 15 ное 2018
  Що за въпрос?! Естествено, че при системно установена превишаваща неколкократно нормите доза на алфа активността, водата НЕ Е БЕЗОПАСНА!

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини