5 °C

Родители и отговорни лица ще обсъждат безопасна ли е водата в Първомай

На 20 ноември, от 15 часа, в пленарна зала на Общинска администрация-Първомай ще се проведе среща на областния зам.-управител Петър Петров, д-р Манчева- директор на РЗИ – Пловдив и началника на отдел „Радиационен контрол“ с родители на деца от детските гради и училищата в града. Срещата е посветена на темата за качеството на питейната вода. Тя е резултат от писмо, подписано от родители от града и изпратено до Министерствата на здравеопазването и образованието и Националния център по обществено здраве и анализи.

В него се казва:

Във връзка с публикуван документ „ Резултати от извършени анализи по радиологични показатели на питиейна вода през периода 01.04.2018 г. – 06.06.2018 г.“ на сайта на РЗИ Пловдив се вижда, че в населени места – гр. Първомай, с. Брягово, общ. Първомай и с. Драгойново, общ. Първомай, обща алфа активност е над контролното ниво и общата индикативната доза не може да се оцени. В поясненията под таблицата с резултати е упоменато, при констатирани резултати на обща алфа и обща бета активност над контролното ниво, следва да се извършат допълнителни анализи на спецефични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда определен в Наредба №9 за качеството на водата за питиейно - битови нужди.“

Основният въпрос, поставен от подписалите писмото е безопасна ли е водата за питиейно-битови нужди в гр. Първомай за децата и населението?

С поставеният отново на дневен ред проблем, родителите очакват съдействие и писмено становище относно безопасността на водата, консумирана в детските градини и училищата в гр. Първомай.

На срещата могат да присъстват всички, граждани, интересуващи се темата.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Лу
  Лудото Коле
  11 -1
  14:13, 15 ное 2018
  Тук , за това с водата , вече общинската управа вина няма. Може би имат вина за това, че са си трайкали, но дори и да бият камбаната - какво от това!? Благодарение на УРАНОДОБИВА, цялата екосистема е заразена. От това няма мърдане, няма бягане. От подпочвените води и оттам във всичко влиза. Тука трябва да благодарим на другарите комунисти, дето услужливо предоставиха на СССР цялата територия на малка България за добив на тази смъртоносна руда. и така. Пийте си водата спокойно, пълнете тубите от чушмите в околията, без да се притеснявате.
 • 2
  Ри
  РИТОРИЧЕН ВЪПРОС
  5 -1
  23:24, 15 ное 2018
  Що за въпрос?! Естествено, че при системно установена превишаваща неколкократно нормите доза на алфа активността, водата НЕ Е БЕЗОПАСНА!

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини