16 °C

Технологичен пробив в термоядрения синтез

Учените работят, за да ускорят драстично овладяването на термоядрения синтез, за да доставят електроенергия на електрическата мрежа достатъчно скоро, за да помогнат за смекчаване на последиците от изменението на климата. Пристигнат е пробив в технологиите за високотемпературни свръхпроводници за изграждане на магнити, които да създават по-силни магнитни полета, отколкото преди. Изследователите планират да използват тази технология за изграждане на магнити в мащаба, необходим за синтез, последвано от конструирането на първия експеримент в света за синтез, който ще доведе до нетна енергийна печалба.

Пробивът е postignat ot колаборация между Плазмения и термоядрен научен център на MIT (Технологичния институт в Масачузетс) и Commonwealth Fusion Systems и те ще представят работата си в Американската асоциация по физика на плазмата в Портланд, Орегон.

Енергията от синтез се генерира, когато ядрата на малки атоми се комбинират в по-големи - процес, който освобождава огромни количества енергия. Тези ядра, обикновено тежките братовчеди на водорода деутерий и тритий, са положително заредени и силно се отблъскват, което може да бъде преодоляно само при температури от стотици милиони градуси. Макар че тези температури и реакциите на синтез могат да се получат при съвременните експерименти за термоядрен синтез, условията, необходими за нетна енергийна печалба, все още не са постигнати. (бел.ред. - Това означава, че енергията, необходима за реализиране на синтеза е повече от добитата вследствие него. Енергийна печалба би имало при задържане на плазмата в контролирано състояние по-продълкжително време, но засега то не надхвърля 101 секунди)

Едно потенциално решение може да бъде увеличаването на силата на магнитите. Магнитните полета в устройствата за синтез държат горещите йонизирани газове, наречени плазма, изолирани от обикновената материя. Качеството на тази изолация става по-ефективно, когато полето става по-силно. Удвояването на магнитното поле в термоядреното устройство позволява да се намали неговият обем - добър показател за това колко струва устройството, като същевременно се постигне същия резултат. По този начин по-силните магнитни полета правят устройствата за синтез по-малки, по-бързи и по-евтини.

Пробивът в свръхпроводниковата технология би могъл да доведе до реализацията на електроцентрализа термоядрен синтез. Свръхпроводниците са материали, които енергията да преминава през тях без загуби но те трябва да са много студени. Новите свръхпроводящи съединения обаче могат да работят при много по-високи температури от конвенционалните свръхпроводници. И тези свръхпроводници функционират дори когато са поставени в много силни магнитни полета.

Първоначално магнитите не били във формата, подходяща за изграждане на устройствата за синтез. Но изследователите вече са намерили начини да произвеждат високотемпературни свръхпроводници под формата на "ленти" или "панделки", които правят магнитите безпрецедентни. Дизайнът на тези магнити не е подходящ за машини за синтез, защото те са много малки. За да може да се изгради новото устройство за синтез, наречено SPARC, от новите свръхпроводници трябва да се получат големите силни магнити, необходими за синтез.

След разработката на магнитите, следващата стъпка ще бъде да се конструира и управлява експериментът SPARC за ядрен синтез. SPARC ще бъде токамак, вид конфигурация с магнитно държане на плазмата, подобно на много от вече създадените машини. 

Целта на научните изследвания в областта на термоядрения синтез през изминалите над 60 години е да се вкара енергия в националните енергийни планове и да започне комерсиална експлоатация. Може би това най-накрая е на път да се случи.

SPARC се очаква да заработи до 2025 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини