12 °C

Британският реактор за ядрен синтез заработи

Най-новият реактор за ядрен синтез на Великобритания - ST40, беше включен миналата седмица и успя да постигне "първата плазма", като успешно генерира в ядрото си електрически зареден газ (или плазма).

Целта е до 2018 г. токамакът да загрее плазмата до 100 милиона градуса по Целзий   - седем пъти по-гореща от центъра на Слънцето. Това е прагът на "синтез", при който водородните атоми могат да започнат да се сливат в хелий, като отделят неограничена и чиста енергия при този процес.

Това е първото в света контролирано термоядрено устройство, проектирано, изградено и управлявано от частна компания. ST40 е машина, която ще достигне температурата на сливане - 100 милиона градуса, и ще покаже, че това е възможно в компактни и рентабилни реактори. Това ще позволи да се постигне мощност на синтез в продължение на години, а не десетилетия, твърдят от компанията Tokamak Energy, която изгражда ST40.

Ядреният синтез е процесът, който подхранва Слънцето ни и ако можем да постигнем същото нещо тук на Земята, това ще ни позволи да се възползваме от неограничено количество чиста енергия без въглеродни емисии.

За разлика от ядреното делене в днешните ядрени реактори, при ядрения синтез се извършва сливане на атоми, не разделянето им на части и отпадъчният продукт е главно хелий.

Процесът включва използването на високомощни магнити за контролиране на плазмата при немислини температури за достатъчно дълъг период, за да се генерират полезни количества електроенергия. Това не е проста задача и учените отдавна опитват.

Миналата година бе отбелязан сериозан напредък. Учените от MIT подобриха рекорда през октомври, а през декември южнокорейските изследователи станаха първите, които поддържаха плазмата на 300 милиона градуса по Целзий за 70 секунди. В Германия нов тип реактор за термоядрен синтез, наречен Wendelstein 7-X, успешно контролира плазмата.

Но все още сме далеч от намирането на достъпен начин да се генерира плазма при температурите, необходими за синтез, която след това да може да генерира енергия.

ST40 използва високомощни магнитни полета, за да контролира плазмата в ядрото на тороидална форма. Следващата стъпка е да бъдат инсталирани и тествани пълният комплект магнитни намотки в ST40, а по-късно тази година Tokamak Energy ще ги използва, за да генерира плазма при температура 15 милиона градуса по Целзий.

През 2018 г. екипът се надява да постигне прага на синтез - 100 милиона градуса по Целзий, като крайната цел е да се осигури чиста енергия от ядрен синтез в мрежата на Обединеното кралство до 2030 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини