15 °C

Високите хора са по-застрашени от рак, защото имат повече клетки

Високите хора за по-застрашени от развитие на рак, защото в тялото им има повече клетки, в които могат да се появят опасни мутации, твърди новопроведено изследване.

Предишни изследвания също откриха връзка между високия ръст и развитието на определени видове рак. Според тях всеки 10 см от височината в рамките на типичния за хората диапазон, увеличават риска с около 10%. Подобна връзка е открита и при кучета – по-големите породи са по-застрашени от определени заболявания.

Учените предлагат няколко възможни обяснения, включително, че определени растежни хормони биха могли да играят роля едновременно в определяне на ръста и развитието на рак, или че факторите на околната среда като храненето и заболяванията през детството може да са определящи.

“Една от основните хипотези бе, че в ранните етапи от живота се случва нещо, което прави човешките клетки по-податливи на рак, и което случайно допринася за по-високия ръст”, казва Леонард Нани, професор по биология от Калифорнийския университет.

Но според него сега всичко се свежда до размера: високите хора просто имат повече клетки, в които нещо би могло да се обърка.

Изследването на Нани е базирано на основните модели за развитието на рака, при които в хода на живота в клетките на тялото се проявяват мутации. Ако се появи определена мутация, това води до разивитие на определен вид рак. Теорията твърди, че наличието на повече клетки или повече деления на една клетка, увеличават риска от рак.

Нани сравнил общия риск при мъжете и жените да развият рак от какъвто и да е вид с нарастване на височината с прогнозните изчисления, базирани на броя клетки в тялото.

Резултатите разкрили, че очакванията му са в унисон с наблюденията от живия живот – с 13% по-висок риск при жените за всеки 10 допълнителни сантиметра височина, в сравнение с 12% от наблюденията и 11% по-голям риск при мъжете, в сравнение с 9% в реалния живот.

Като цяло повишен риск, свързан с ръста, бил наблюдаван при 18 от общо 23 вида рак. Според Нани при някои видове не се открива връзка с ръста, защото ефектът на височината е маскиран от други причинители като човешкия папилома вирус, в случая с рака на маточната шийка.

И все пак според Нани, откритията демонстрират, че броят на клетките в тялото е от значение. “Дали ръстът се дължи на добрата диета или, защото родителите са били високи – това няма значение – всичко опира до броя на клетките”, казва той, и признава, че разликите в ръста обясняват само частично защо мъжете са по-застрашени от определени видове рак, в сравнение с жените.

Изследването довело и до няколко изненадващи резултати: меланомата – вид кожен рак демонстирала, много по-силна връзка с ръста от очакваното- нещо, което според Нани може би се дължи на факта, че по-високите хора се характеризират с по-високи стойности на растежния хормон IGF-1.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини