17 °C

Първомай в ритъма на тракийската музика за двадесети път

  Вчера официално беше открито XX-ото юбилейно издание на Празника на тракийската народна музика и песен. Началото беше поставено с „Насрещен марш“, изпълнен от Оркестър „ФУГАС”, част от IV Артилерийски полк-Асеновград с р-л капитан Васил Асенов. Официалното откриване направи кметът на общината Ангел Папазов в присъствието на много гости от страната и чужбина, сред които хора на науката, изкуството и дипломацията. В програмата взе и Фолклорна танцова формация „Евридика“.

  През следващите три дни Първомай ще пулсира в ритъма на тракийската музика. Тазгодишният празник бе обогатен от дейностите на проект „ЗаЕдно хоро“, реализиран от читалището. Освен специалния павилион, подготвен от учениците на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ЦНСТ, пенсионерките от ОСП „Дълголетие“ предложиха вкусотии, направени от тях. Тазгодишната тема бе „Фолклорна област Тракия”.

  В чест на 20-ата годишнина Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий„ и Община Първомай издадоха книгата-алманах „Първомай – столицата на тракийската народна музика“. Неин автор е председателят на читалището Иван Караславов. Тя със слово и снимки разказва за пътя изминат не само от организатори и участници, но и от създателите на местната музикална школа. Книгата се продава на щанда пред информационния център, цената ѝ е 10 лв., а средствата ще бъдат използвани за попълване на фонда на читалищната библиотека.

  Заедно с Празника своя юбилей отбелязаха Борис Христев – 60 години сценична дейност, Ваня Вълкова –личен юбилей, 55 години Конушенски оркестър.

  В следващите дни специални поводи за празненство имат „Фолкпалитра“, които стават на 20 години и юбиляря Иван Паскалев от „Паскалев – Пловдив“.

  Цялата програма на празника можете да видите ТУК.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   9 0
   08:15, 16 сеп 2018
   Всичко хубаво ама та организация който прави списъка кой от колко часа и кога да свири пак е за братята роми в най хубавия час събота най силния ден с най много хора 21 часа излиза фолк палитра тяхната музика и ритъм отговоря само за ромските хора бързи отсвири ВИХРУШКИ даже кмета се пусна от хорото ама нека нали цялата община с тях се съобразява сумата хора като мен дето искат тпаслкийска народна песен си хванаха пътя такова е

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини