13 °C

Първомай в ритъма на тракийската музика за двадесети път

  Вчера официално беше открито XX-ото юбилейно издание на Празника на тракийската народна музика и песен. Началото беше поставено с „Насрещен марш“, изпълнен от Оркестър „ФУГАС”, част от IV Артилерийски полк-Асеновград с р-л капитан Васил Асенов. Официалното откриване направи кметът на общината Ангел Папазов в присъствието на много гости от страната и чужбина, сред които хора на науката, изкуството и дипломацията. В програмата взе и Фолклорна танцова формация „Евридика“.

  През следващите три дни Първомай ще пулсира в ритъма на тракийската музика. Тазгодишният празник бе обогатен от дейностите на проект „ЗаЕдно хоро“, реализиран от читалището. Освен специалния павилион, подготвен от учениците на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ЦНСТ, пенсионерките от ОСП „Дълголетие“ предложиха вкусотии, направени от тях. Тазгодишната тема бе „Фолклорна област Тракия”.

  В чест на 20-ата годишнина Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий„ и Община Първомай издадоха книгата-алманах „Първомай – столицата на тракийската народна музика“. Неин автор е председателят на читалището Иван Караславов. Тя със слово и снимки разказва за пътя изминат не само от организатори и участници, но и от създателите на местната музикална школа. Книгата се продава на щанда пред информационния център, цената ѝ е 10 лв., а средствата ще бъдат използвани за попълване на фонда на читалищната библиотека.

  Заедно с Празника своя юбилей отбелязаха Борис Христев – 60 години сценична дейност, Ваня Вълкова –личен юбилей, 55 години Конушенски оркестър.

  В следващите дни специални поводи за празненство имат „Фолкпалитра“, които стават на 20 години и юбиляря Иван Паскалев от „Паскалев – Пловдив“.

  Цялата програма на празника можете да видите ТУК.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   9 0
   08:15, 16 сеп 2018
   Всичко хубаво ама та организация който прави списъка кой от колко часа и кога да свири пак е за братята роми в най хубавия час събота най силния ден с най много хора 21 часа излиза фолк палитра тяхната музика и ритъм отговоря само за ромските хора бързи отсвири ВИХРУШКИ даже кмета се пусна от хорото ама нека нали цялата община с тях се съобразява сумата хора като мен дето искат тпаслкийска народна песен си хванаха пътя такова е

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини