13 °C

Деца рисуват стена на читалището в Градина

    Децата в село Градина ще изпъстрят с рисунки стената на стълбището пред читалището в селото. Идеята е на Иван Генов, който вече няколко години подред организира Лятна академия за малки художници. Самият той разказва, че цветът на стената го дразнела с грозното си сиво и с това, че започнала да се напуква, а декоративните плочки да се отлепят. Предложил на кмета на селото Бальо Балев да „поправят“ това. Наложило му се да иска разрешение и от читалището, и от общинския кмет, които благосклонно се съгласили.

    Направил с някои деца проекти на лист, а после се сетил, че разликите между работата на стена и на картон са толкова големи, че е по-добре да пусне младите художници направо „в дълбокото“. Към ентусиастите се присъединили и други и над сивото пространство заработили над 17 художници.

    Започнали работа въпреки, че дъжд решил да им пречи. През другите дни чакат слънцето да падне и наново подхващат.

    Между децата има и такива дошли на гости при баба от Стара Загора, Пловдив, Димитровград. За трета поредна година част от Академията е Йоана. Тя живее и учи в Кипър. На 11 години е. Рисунките ѝ разкриват, че е много талантлива и има бъдеще в изобразителното изкуство. Иван Генов разказва, че е готова да отстоява всяко свое решение, но разбира когато ѝ се обяснява нещо ново. Тя е запълнила част от отреденото ѝ пространство с красив разноцветен квартал и рисунка на Пипи Дългото Чорапче. Мечтае когато порасне да има свое кафене, което нарича френско защото ще има картини с парижки забележителности.

    Сред рисунките на децата са и Малкият принц, Карлсон, ангел, който оцветява дъгата, оранжева къща, колоездач, принц и принцеса. Там присъстват кипарисите, които са характерни за парка на селото, има много слънца и птици.

    Стената трябва да бъде готова до 3 септември, когато с пленер официално ще бъде закрита Лятната академия. Организаторите канят и ще предоставят възможност на всички желаещи да рисуват на открито от 10 часа.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини