Общината предава 39 язовира за стопанисване от държавата

39 язовира, собственост на община Първомай, ще бъдат предадени на държавата, ако Общинският съвет приеме направеното от кмета Ангел Папазов предложение.

Съоръженията са строени в периода 1956-1965 година и са имали за цел напояване на земеделските земи и водопой на селскостопанските животни. Като техен собственик община Първомай е длъжна да ги поддържа в изправност в съответствие с изискванията на Закона а водите. За голяма част от язовирите са направени предписания за различни ремонтни дейности, струващи скъпо на общинската хазна, която се намира в невъзможност да отстрани проблемите. Затова и нивото във водоемите се поддържа до степен гарантираща безопасността на населението.

След направените промени в Закона за водите от юли 2018 година, общините имат право да прехвърлят собствеността безвъзмездно на държавата, като за целта се създава Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, което ще има необходимия специализиран човешки, технически и финансов ресурс, с какъвто община Първомай не разполага за обезпечаване поддръжката на язовирите.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата на 30 август редовна сесия на Общинския съвет. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    неразбрал
    8 0
    10:19, 28 авг 2018
    Пак не разбрах!Кога всъщност е тази редовна СЕСИЯ?Щото 3 АВГУСТ мина ама не е лошо пак да върнем календара месец назад!!!
  • 2
    Ра
    Разбрал
    0 0
    18:37, 28 авг 2018
    Редовната сесия ще бъде на 31 август 2018 година от 17:30 часа.
Последни новини