Отиде си стопанката на къщата-музей "Георги Караславов"

Напусна ни Людмила Караславова – една от многото наследници на големия Караславов род, която през последните години събираше следите от живота на неизборимите ѝ талантливи роднини и ги подреждаше във фамилната къща.

Людмила Караславова е родена на 2 юни 1952 г. в с. Дебър в семейство на учителка и летец. На 15-годишна възраст става републикански шампион по художествена гимнастика на първенството в Пловдив. Работила е в над 22 печатни издания, публикувала е във в. "Стършел", в. "Пулс", сп. "Отечество", сп. "Здраве", писала е радиопиеси и сериали за деца, излъчвани от Радио София в програмата "Христо Ботев". Има 4 литературни награди за поезия, журналистика и сатира. 

Изявяваше се и като преводач. С особена страст говореше и ни правеше съпричастни с гениалния Робърт Бърнс.

Людмила рисуваше и продаваше картините си не само в България, а и зад граница. Събраните средства влагаше в музейната сбирка, за да я превърне в уникална, за да  разказва не само за писатели и поети, но и за духа и времето, в което първият Караславов се е заселил в самобитния Дебър.

Поклон пред паметта ѝ!

Поклонението  е в къщата – музей, а погребението – днес от 11 часа на гробищния парк в Дебър.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Съ
    Съболезнования
    1 0
    23:08, 2 авг 2018
    Людмила е човека, на когото дължим възобновяването на Караславовата къща. Различаваше се от дебърци и така остана неразбрана. Дано в другия живот да е щастлива и таланта и да не остане незабелязан. Мир на праха и!
    • Де
      дебърец
      1 0
      00:55, 3 авг 2018
      Истинска дебърка ще да е била! Дебърци по принцип се различават ... и често остават неразбрани ... Мир на душата и!
Последни новини