13 °C

В Църквището е разкрит най-ранния манастирски комплекс в Тракия

  Манастира, разкрит от археолога доц. Иво Топалилов в местността Църквището до село Драгойново, е най-ранният разкрит комплекс в Тракия, стана ясно след приключването на археологическата екпедиция за тази година. Усилията на доцента и неговия екип се концентрираха върху проучвания на сградите, разположени южно от трикорабната базилика.

  Вече е ясно, че още от самото начало от съществуването на тези сгради, в началото на 5 век, това е било манастриски комплекс – разказа археологът - Тази година ние разкрихме монашеската трапезария. Това е едно изключително голямо, почти квадратно помещение с площ от 25кв.м., с каменна пейка. Разкрили сме част от ранния ограден зид на манастира, който в последствие след средата на 5 век се разширява и комплексът става по-голям.

  Затваря се първоначалният вход на манастира и се отваря нов, импозантен, все още частично разкрит вход.

  Разширява се целият комплекс, а с него и базиликата – към северната ѝ страна се достроява параклисът, разкрит при предишните разкопки и преходното помещение. Стана ясно, че това е най-ранния манастир, разкрит в в Тракия. Има общо три такива манастира в равнината, но другите са от втората половина на 5 и от 6 век. Тук трябва да си припомним едно от писмата на Павлин Нолански, който споделя, че най-ранните манастири в Родопите са разположени в полите на планината и този обект потвърждава неговите думи. Другите два манастира се развиват постепенно около църква. За разлика от тях, този на Църквището е построен и започва да функционира като манастирски комплекс още от началото на 5 век и това го прави единствен за момента в Тракия .

  Разрушен е в края на 6 век. Църквата се възстановява по-късно частично, а в последствие се саморазрушава с течение на времето. Пътят, който минава покрай обекта е използван за литийни шествия

  Разширяването на църквата и манастирският комплекс показва превръщането на мястото в засилен център на християнското поклонничество и е ясен знак за християнизирането на населението в района през 5 век.

  Доц. Топалилов изказа задоволство от тазгодишните разкопки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Той благодари на Община Първомай и кмета Ангел Папазов, които винаги са помагали за реализирането на проектите. Находките от обекта ще бъдат съхранявани в археологическия музей в Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иво Топалилов
   0 0
   15:23, 31 юли 2018
   Благодаря за инфото, нищо чудно да е един от тях ако се отнася към първата половина на 5 век.

  Хороскоп за 10.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
  10 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
  10 апр 2020
  Последни новини