В Църквището е разкрит най-ранния манастирски комплекс в Тракия

    Манастира, разкрит от археолога доц. Иво Топалилов в местността Църквището до село Драгойново, е най-ранният разкрит комплекс в Тракия, стана ясно след приключването на археологическата екпедиция за тази година. Усилията на доцента и неговия екип се концентрираха върху проучвания на сградите, разположени южно от трикорабната базилика.

    Вече е ясно, че още от самото начало от съществуването на тези сгради, в началото на 5 век, това е било манастриски комплекс – разказа археологът - Тази година ние разкрихме монашеската трапезария. Това е едно изключително голямо, почти квадратно помещение с площ от 25кв.м., с каменна пейка. Разкрили сме част от ранния ограден зид на манастира, който в последствие след средата на 5 век се разширява и комплексът става по-голям.

    Затваря се първоначалният вход на манастира и се отваря нов, импозантен, все още частично разкрит вход.

    Разширява се целият комплекс, а с него и базиликата – към северната ѝ страна се достроява параклисът, разкрит при предишните разкопки и преходното помещение. Стана ясно, че това е най-ранния манастир, разкрит в в Тракия. Има общо три такива манастира в равнината, но другите са от втората половина на 5 и от 6 век. Тук трябва да си припомним едно от писмата на Павлин Нолански, който споделя, че най-ранните манастири в Родопите са разположени в полите на планината и този обект потвърждава неговите думи. Другите два манастира се развиват постепенно около църква. За разлика от тях, този на Църквището е построен и започва да функционира като манастирски комплекс още от началото на 5 век и това го прави единствен за момента в Тракия .

    Разрушен е в края на 6 век. Църквата се възстановява по-късно частично, а в последствие се саморазрушава с течение на времето. Пътят, който минава покрай обекта е използван за литийни шествия

    Разширяването на църквата и манастирският комплекс показва превръщането на мястото в засилен център на християнското поклонничество и е ясен знак за християнизирането на населението в района през 5 век.

    Доц. Топалилов изказа задоволство от тазгодишните разкопки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Той благодари на Община Първомай и кмета Ангел Папазов, които винаги са помагали за реализирането на проектите. Находките от обекта ще бъдат съхранявани в археологическия музей в Пловдив.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Иво Топалилов
      0 0
      15:23, 31 юли 2018
      Благодаря за инфото, нищо чудно да е един от тях ако се отнася към първата половина на 5 век.
    Последни новини