Спокойно преминава кампанията за подаване на заявления от бъдещите осмокласници

Започна кампанията за подаване на заявления за класиране в гимназиите след VIII клас. Тази година струпване в училището – гнездо – НУ „Христо Ботев“ - няма. Родители и деца търпеливо попълват документите. Крайният срок е 26 юни. В Първомай учениците имат избор между 7 паралелки – три профилиранив в СУ „Златаров“ и 4 професионални в ПГСС „Васил Левски“. Тези от кандидатите, които са решили да останат в Първомай попълват средно по 2 до 3 желания. Далеч по-несигурни са желаещите да учат в Пловдив, изброявайки редица гимназии и техните паралелки.

За разлика от миналата година, през тази много от кандидат-гимназистите са решили да подадат своето заявление онлайн.

И тази година не е избегнато недомислието с пълномощното от родители, които отсъстват – за тези, които кандидатстват на място – то трябва да е нотариално заверено, а по Интернет изобщо не се изисква. За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „потвърди“. След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Ако ученикът иска да учи в професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Оригиналът се представя при записването.

Срокът за резултатите от първо класиране е 3 юли.

След първото класиране родителят има две възможности: "Ако те и детето им харесват класирането, да го запишат заедно с оригинала на свидетелството за завършено основно образование в училището, в което е класирано. В противен случай обаче следва в училището, в което е класиран ученикът, да се подаде заявление за участие във второ класиране. При второ класиране не се пренареждат желанията, а учениците имат възможност, участвайки на второ класиране, да се придвижат в по-предно желание или да останат на желанието, на което вече са класирани.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тк
    ТКЗС ПЪРВОМАЙ
    6 -1
    04:42, 21 юни 2018
    Така "разбираемо" е написана тая статия, че ми идва на мойто дете да му купя овце и да го пусна да ги гони по баирите!
Последни новини