11 °C

РУО - Пловдив отказа достъп до информацията за номинираните директори

Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Иванка Киркова отказа достъп до обществена информация на Parvomai.NET.

Преди месец, по случай 24 май – Деня на българската култура и славянската писменост, РУО – Пловдив награди учители и директори на учебни заведения и направи темата обществено чувствителна за хората, работещи в областта на образованието, и за родители на ученици в община Първомай. По този повод поискахме достъп до документите, с които са номинирани директорите в общината, и основанията за решението за награждаване на директорката на ОУ “Д-р Петър Берон“ - село Буково.

Инж. Киркова отказа достъпа до документите с мотивите:

Предложенията се правят по предварително зададени критерии;

Предложенията нямат самостоятелно значение – разглеждат се от комисия и имат препоръчителен характер към началника на РУО – Пловдив. Т.е. инж. Киркова взима еднолично решение на кого да се връчи награда.

Според Началника на РУО събирането на предложение не се прави, за да бъдат посочени от обществото заслужили специалисти, а „има за цел популяризиране работата на педагогическите специалисти, изграждане на уважение към професията и към институциите на предучилищното и училищното образование.“

Накратко – дадената тази година възможност на различни организации да правят предложения за награждаване на учители и директори, е само проформа и може да има значение единствено ако тяхното мнение съвпада с това на Началника на РУО.

В заключение към решението си инж. Киркова е добавила и факта, че предложението за награждаване на директора на училището в село Буково е гласувано от обществено-консултативен съвет, членове на който са представители на редица организации, включително и такива като: Съюза на слепите в България, Националното сдружение на общините в Р България, синдикати, представители на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други, хора, които навярно са извършили задълбочено изследване доколко номинираните професионално си вършат работата.

Отказът на инж. Киркова да ни предостави исканата информация, лишава читателите на Parvomai.NET от възможността да се запознаят с успехите и постиженията на наградената директорка и да бъдат популяризирани нейния висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и постигнатите значими резултати в процеса на учението, възпитанието и социализацията на децата и учениците в повереното ѝ училище.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Се
  селска чест
  5 -3
  10:03, 21 юни 2018
  Номинацията за Буково е направена лично от Ружди Салим напук на директорката на Воден.
  • Та
   Тайна
   0 0
   11:30, 24 юни 2018
   Номинацията не е на Ружди Салим, а на лице, което вече няма нищо общо с Първомай.
 • 2
  Юр
  Юрист
  6 -1
  15:58, 21 юни 2018
  Внесете жалба в съда. А ако спечелите делото дарете парите на децата на Първомай. Явно някои от РУО са гузни и търсят начин да скрият информацията, затова са медиите да осведомяват гражданите..
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  1 0
  06:25, 22 юни 2018
  А ва юристе за кви пари говориш ва тедата ако е курназ единствено може да атакува в съда отказа от достъп на информация. Ако съдът реши че тедата е права тогава жъ получи инфурмацията която толкова иска но кинти твърдо ние. Освен къту получите информацията да я дарите на децата на пърумай. В българия скоро сичкуту народ юристе жъ стане и пъри жъ сънува. Ако сичкуту юристе са къту тебе и оня прочут юрист от герб дето даде на чичко прокурор ангу за некви боклучиви коли и естествено нищу ни стана майко мила.
 • 4
  Ре
  реалист
  3 0
  10:18, 22 юни 2018
  Наградена е на Политичеста линия --- това става ясно! Постижения в повереното й Училище няма !А ако има да каже госпожата какви са!
 • 5
  Гл
  Гледащ
  3 -3
  16:18, 22 юни 2018
  Поредната злобна статийка на слугинажна дописничка. На всички ни е ясно за кого лобирате! Отличилия тази директорка...ами поздравете я, направете репортаж за нея, питайте как го е запазила това у-ще, лесно ли се намират учители за Буково и т. н. Не подайте на нивото на онзи Танкиста, ровейки с/у Бокова.
  • Za
   Zapoznat
   2 -2
   16:28, 22 юни 2018
   Буковското училище е от защитен вид - така че едва ли директорката има някаква заслуга за това то да се запази. И въпросът е на каква цена и защо изобщо трябва да го има това училище, когато при съвременните условия децата спокойно могат да учат в Първомай. При много по-добри условия и да получат много по-качествено образование.

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини