17 °C

РУО - Пловдив отказа достъп до информацията за номинираните директори

Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Иванка Киркова отказа достъп до обществена информация на Parvomai.NET.

Преди месец, по случай 24 май – Деня на българската култура и славянската писменост, РУО – Пловдив награди учители и директори на учебни заведения и направи темата обществено чувствителна за хората, работещи в областта на образованието, и за родители на ученици в община Първомай. По този повод поискахме достъп до документите, с които са номинирани директорите в общината, и основанията за решението за награждаване на директорката на ОУ “Д-р Петър Берон“ - село Буково.

Инж. Киркова отказа достъпа до документите с мотивите:

Предложенията се правят по предварително зададени критерии;

Предложенията нямат самостоятелно значение – разглеждат се от комисия и имат препоръчителен характер към началника на РУО – Пловдив. Т.е. инж. Киркова взима еднолично решение на кого да се връчи награда.

Според Началника на РУО събирането на предложение не се прави, за да бъдат посочени от обществото заслужили специалисти, а „има за цел популяризиране работата на педагогическите специалисти, изграждане на уважение към професията и към институциите на предучилищното и училищното образование.“

Накратко – дадената тази година възможност на различни организации да правят предложения за награждаване на учители и директори, е само проформа и може да има значение единствено ако тяхното мнение съвпада с това на Началника на РУО.

В заключение към решението си инж. Киркова е добавила и факта, че предложението за награждаване на директора на училището в село Буково е гласувано от обществено-консултативен съвет, членове на който са представители на редица организации, включително и такива като: Съюза на слепите в България, Националното сдружение на общините в Р България, синдикати, представители на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други, хора, които навярно са извършили задълбочено изследване доколко номинираните професионално си вършат работата.

Отказът на инж. Киркова да ни предостави исканата информация, лишава читателите на Parvomai.NET от възможността да се запознаят с успехите и постиженията на наградената директорка и да бъдат популяризирани нейния висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и постигнатите значими резултати в процеса на учението, възпитанието и социализацията на децата и учениците в повереното ѝ училище.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Се
  селска чест
  5 -3
  10:03, 21 юни 2018
  Номинацията за Буково е направена лично от Ружди Салим напук на директорката на Воден.
  • Та
   Тайна
   0 0
   11:30, 24 юни 2018
   Номинацията не е на Ружди Салим, а на лице, което вече няма нищо общо с Първомай.
 • 2
  Юр
  Юрист
  6 -1
  15:58, 21 юни 2018
  Внесете жалба в съда. А ако спечелите делото дарете парите на децата на Първомай. Явно някои от РУО са гузни и търсят начин да скрият информацията, затова са медиите да осведомяват гражданите..
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  1 0
  06:25, 22 юни 2018
  А ва юристе за кви пари говориш ва тедата ако е курназ единствено може да атакува в съда отказа от достъп на информация. Ако съдът реши че тедата е права тогава жъ получи инфурмацията която толкова иска но кинти твърдо ние. Освен къту получите информацията да я дарите на децата на пърумай. В българия скоро сичкуту народ юристе жъ стане и пъри жъ сънува. Ако сичкуту юристе са къту тебе и оня прочут юрист от герб дето даде на чичко прокурор ангу за некви боклучиви коли и естествено нищу ни стана майко мила.
 • 4
  Ре
  реалист
  3 0
  10:18, 22 юни 2018
  Наградена е на Политичеста линия --- това става ясно! Постижения в повереното й Училище няма !А ако има да каже госпожата какви са!
 • 5
  Гл
  Гледащ
  3 -3
  16:18, 22 юни 2018
  Поредната злобна статийка на слугинажна дописничка. На всички ни е ясно за кого лобирате! Отличилия тази директорка...ами поздравете я, направете репортаж за нея, питайте как го е запазила това у-ще, лесно ли се намират учители за Буково и т. н. Не подайте на нивото на онзи Танкиста, ровейки с/у Бокова.
  • Za
   Zapoznat
   2 -2
   16:28, 22 юни 2018
   Буковското училище е от защитен вид - така че едва ли директорката има някаква заслуга за това то да се запази. И въпросът е на каква цена и защо изобщо трябва да го има това училище, когато при съвременните условия децата спокойно могат да учат в Първомай. При много по-добри условия и да получат много по-качествено образование.

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини