Дебърските "славейчета" покориха две сцени за два дни

Изображение 1 от 2

    Две първи места завоюва Детска фолклорна група „Дебърче“ за два дни на два различни фестивала.

    Момичетата, водени от Ангел Ангелов пяха и се състезаваха най-напред в Минерални бани, Хасковска област, на 18-я Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа!”. В него взеха участие над 2000 деца от България, Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия и Турция. Организатори на проявата бяха КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов”, със съдействието на община Минерални бани. Международният етнофестивал е посветен на 1 юни – Международен ден на детето.В проявата участваха 80 групови и 35 индивидуални изпълнителя от 15 области и 38 населени места от територията на цяла България, както и 15 чуждестранни групи. 

    От години „Дебърче“ е абонирано за наградите на този конкурс, но първото място все им се изплъзваше. Днес децата са горди със заслужената награда.

    Ден по-късно дебърчетата  отпътуваха за Несебър, след като  положиха цвете пред паметника на загиналите за България в Дебър. Там те бяха част от 400-те участници от 4 държави, които в продължение на 3 дни се състезаваха в името на опазването и популяризирането на фолклорното наследство, стимулирането интереса и любовта на поколенията към народното творчество, и провокиране издирване, съхраняване и разпространение на фолклора. Момичетата се състезаваха в трета възрастова група, за  групи, ипълняващиавтентичен фолклор.

    Журито, съставено от професионалисти се е изказало изключително ласкаво за поднесените от „Дебърче“ песни. Първото място за състава на Ангел Ангелов е признание за положените от него труд и усилия за най-доброто представяне на момичетата.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини