"Дебърче" закръгли първата десетка

    С прекрасно многогласово изпълнение на „Бела съм, бела юначе“ започна концертът, посветен на 10-годишнината на детската фолклорна певческа група „Дебърче“. Ръководителят Ангел Ангелов и читалищните организатори поканиха бивши и бъдещи певци, приятели на групата, техните близки на вълнуващо събитие, отбелязващо като Световния ден на музиката – 1 октормври, така и първата десетка от съществуването на формацията.

    Ангел Ангелов поведе гостите през историята на „Дебърче“. С много трепет той върна гостите назад във времето и им припомни историята на състава.

    Т. К.: Защо беше нужен този концерт?

    А. А.: Първите стъпки на музикалната сцена, първите трепети от срещата с публиката, първите аплодисменти дават криле и увереност на твореца да полети в простора на музикалното и изпълнителско изкуство, затова е нужно да ги помним.

    Т. К.: Как започна всичко?

    А. А.: За да се осъществи една цел са необходими хора, съпричастни към тази идея. И така през есента на 2006г. със съдружничеството на колегите от ОУ „Георги Караславов“, СОУ „Проф. др. Асен Златаров“ и ОУ „Христо Ботев“ – гр. Първомай започнахме издирването и прослушването на музикално даровити деца, живеещи в Дебър за формиране на певческата група.
    Т. К.: Защо 2006г. Сега сме 2017 и честваме 10 години.
    А. А.: Защото тогава се сформира съставът, а творческата дейност започна 2007г. Традициите в квартала са живи и пример за това е създаването на групата, която стъпва на добре отъпканата почва от предишни детски състави, ръководени от г-жа Кичка Петкова и г-н Петър Тенев. А името „Дебърче“ се появи година след обособяването на групата-2008г.
    Т. К.: Трудно ли беше началото?
    А. А.: Трудно, както всяко начало… Както първолачетата първо се учат да пишат елементи от буквички и числа, така и ние от начало заучавахме музикални модели и фрази от песнички, за да се научим правилно да стъпваме на тона, правилно да вземаме въздух и той да ни достига до завършване на фразата.
    Т. К.: И децата започнаха да пеят така добре от самото начало?
    А. А.: Изграждането на певчески умения върви ръка за ръка с психологическия климат, необходим за сплотяването на творческия колектив. Съществен принос за развитието на групата през годините има родителският фактор.
    Благодарение на майките, татковците, бабите и дядовците, които са неотменен сценичен партньор, се реализират репетиции, подготовка на сценично облекло, провеждане на мероприятия.
    Т. К.: Помниш ли първите?
    А, А“: Разбира се – Марияна Тозева, Анислава и Емилия Христеви, Кристина Цоцова, Иван Иванов, Таня Азлалиева и Анелия Калинова. Една част са сред нас, а други вече живеят извън България. С тези малки сладури, които вече са моми и ергени тръгнахме по пътеката на необятния български фолклор.
    Т. К.: Кое беше първото ви предизвикателство на сцена?
    А. А.: 2008г. фолклорните състави към Читалището, под ръководството на секретаря Радка Попова и под мое ръководство взеха участие в предаването „От българско – по българско“ по тв. Скат.
    Т. К.: А кога започнахте да печелите награди на конкурси?
    А. А.: През 2010 решихме да си „сверим часовниците“ със състави от нашата категория. Не закъсняха и резултатите – 2 – ро място на международен детски етнофестивал в Хасковски минерални бани през 2010г. Силно участие на събора на народното творчество „Копривщица-2010г. ” Концерт в Охрид през 2008г, да не забравя.
    Заваляха и наградите: От 2010г. групата е завоювала пет втори, две трети и една специална награда в международния детски етно фестивал в Хасковски минерални бани. Първо място на „Орфеево изворче „2015г – пресъздаване на обичай, 2016г. на същия формат второ място в категория вокални групи. 2017г-„Орфееви таланти“-гр Пловдив-първо място и запис в радио Пловдив.
    Благодарение на тясното сътружничество с ОбА, „Дебърче“ представи достойно гр. Първомай на международен фолклорен конкурс „Несебърски накит „2017г. от където се върна с първо място.

    Т. К.: Годините минават, децата стават младежи и девойки. Как се обновява съставът?
    А. А.: За да има живот един състав трябва да има приемственост. Нови сили и свежест вдъхнаха Спасимира Фучеджиева, Аделина Бардукова, Христиана Диневска, Соня Ангелова, Елена Павлова, Пламена Георгиева и Мария Гаврелова.
    През 2011г. направихме ново прослушване на малките таланти от училището в Дебър. Оказа се, че в квартала продължават да се раждат музикални деца и сформирахме още една група, която нарекохме „Дебърските славейчета“ в състав:
    Веселина Велева, Симона Чаушева, Деница Тоскова, Наталия Славчева, Златка Димитрова, Николай Банев, Любов Димитрова, Габриела Ханджиева, Йоана Грозева и Татяна Радева. В един по-късен етап към нас се присъединиха и Ива Валентинова, Васил Ганев, Мария Димитрова, Мария Магдалена Минцева, Мариела Кирилова. След няколко години този състав се яви като естествен приемник на ДФПГ „Дебърче“.
    Тогава с тях и вече с новия секретар Недялка Атанасова гостувахме отново в предаването на Галя Асенова.

    Т. К.: Кое е най-голямото признание за твоята работа и за ДФПГ „Дебърче“
    А. А.: През годините ДФПГ „Дебърче“ натрупа богат репертоар от различни фолклорни области. Групата взема активно участие в културния календар на читалището – Ден на музиката, Ден на християнското семейство, коледни тържества, 3 март, лазаруване, Ден на славянската писменост и култура. Признание за нашата работа е поканата за откриване на майските културни тържества. Децата няколко пъти посрещат официалните гости на общината.
    Т. К.: Както музиката гали ухото, така и външния вид гали окото. А децата през последната година изглеждат много добре, как го постигате?
    А. А“: За да изглеждат нашите деца добре и да излизат със самочувствие на музикалните сцени се погрижи Община Първомай начело с кмета г-н Ангел Папазов и заместник председателя на общинския съвет г-жа Маргарита Давчева, които съдействаха за ушиването на 2 комплекта носии.
    Връщайки се назад във времето през 2010г. от допълваща субсидия и с помощта отново на общината бяха ушити костюми от Красимира Славова, с които децата пяха на събора в Копривщица същата година.
    Т. К. Един от последните ви проекти се казваше „Разходка из България“. Разкажете за него.
    А. А: Това е проект, който е събрал в себе си песни от всички фолклорни области в България. Така децата научават по нещо и за всяко кътче от България и освен познатията, които получават, обогатяват техниката си на пеене.
    Т. К.: А имате ли песен, което в визитка на състава?
    А. А“: Не, нямаме такава песен, но в репертоара ни винаги присъстват песни на Стефан Филипов, а това е музикант, човек-емблема на Първомай.
    Т. К.: Какво си пожелавате за в бъдеще?
    А. А“: Пожелавам си нови попълнения. Дълги години работа и срещи с публиката, защото високата посещаемост е критерий за нашата работа.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини