Квартал Любеново чества своя празник – Спасовден

Изображение 1 от 3

    На днешния християнски празник – Спасовден, любеновци от години събират родовете си. Тази година той е по-особен и е свързан с преместването на селото преди 90 години.

    Събитието е предхождано от голямото Чирпанско земетресение, при което едно от най-пострадалите селища е Любеново.

    Според сведения открити от Никола Сталев, селото е започнало да съществува най-късно през 15 век., когато е споменато в турски документи. То е било изцяло населено от турци, а българите идват като техни ратаи. Първите заселници са рода Карадиневи, а после Хаджиивановци, Енчовци, Костовци и т.н. Днес местността, в която то е започнало съществуването си, се нарича Старо село и се намира на 1-1,5 км от настоящия квартал на Първомай. Първоначално е записано като Югуртчи, но се предполага, че първото му име е Юртчи и идва от юрт – двор, имот.

    Земетресението нанася огромни щети на жителите на селото. По спомени на съвременници – тухла върху тухла не остава. След унищожителните трусове започват да валят поройни дъждове. В архивите не е запазен документ, описващ щетите от природните бедствия в Любеново, каквито има за всички други населени места. Това историците си обясняват с факта, че жителите са се отказали напълно от старите си сгради. Новите строежи започват в местността Мандакър, където до тогава са ставали големи пазари на животни.

    Нещастието на пострадалите предизвиква вълна от съчувствие и в страната се организират комитети, които събират помощи и лекарства за тях. Министър-председателят Андрей Ляпчев говори пред Народното събрание и обявява, че загубите са около 2,5 милиарда лева, а са събрани 4 милиона. Населението на засегнатите села поема в свои ръце съдбата си. Любеновци помагат на планоснимачната група, дошла да изготви план на селото на новото място и лесно са оразмерени новите улици и парцели.

    Преди да почине Мария Видева е разказвала на своите внуци, как Цар Борис пристига на гарата в Борисовград, лично управляващ локомотива. С умиление си е спомняла как във въздуха се носи незабравимият аромат на хляба, с който го посрещат. Населението възторжено приветства монарха, а той нарежда на всяко семейство от Любеново да бъдат дарени 2 дка царска мера.

    В момента жителите на квартала наброяват 1500,но една част са трайни емигранти и живеят и работят в чужбина.

    Днешният Спасовден ще бъде отбелязан по традиция с осветен курбан на параклиса „Св.Спас“ - един от най-старите в района.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      ХА ХА
      7 0
      14:40, 17 май 2018
      Пък какви хубави снимки си лепнала ма тудора? За спасовден напомнят. Улици, угради и църкви. Бравус.
    • 2
      Пъ
      първомаец
      2 0
      17:02, 17 май 2018
      Ми то това е действителноста. Снимките са стари и едната е от далеч защото до Любеново път кмета обеща ама нанай. На кого му дреме на това село.
    • 3
      Лю
      Любеновеца Русков
      3 0
      00:35, 18 май 2018
      Ами по случей празнка полицаите от Първомайската полиция си бяха организирали мач на стадиона в Любеново.Само ,че на един полицай явно не му издържа псхиката и нервите и развали мача като се спусна да бие колегата си защото беше фаулиран.Ами във футбола постоянно гледаме такива нарушения. Това не е балет. Публиката аплодираше и двата отбора,но мача не завърши с победител защото се прекрати заради простотия. Жалко.
    • 4
      55
      5555
      3 0
      13:25, 18 май 2018
      На Любеновци направо ни е за завиждане само погледнете в каква прекрасна еко среда живеем няма да ни мирише на разтопен асвалт зелени пътеки и тротоари и прекрасната връзка която се прави между общините Първомай и Минерални бани направо ни свързва с екопътеките към балкана просто за завист.
    • 5
      55
      5555
      2 0
      13:51, 18 май 2018
      Извинявам се че забравих и още някои екстри като многото легнали полицаи само по на няколко метра един от друг няма превишаване скороста няма ПТП грижа за пешеходците и множество естествени езерца пак по улиците след дъжд за да могат шофьорите да си измиват автомобилите и да не замърсяват околната среда направо си е за завист и то много защото като завали се измива праха от керемидите.
    • 6
      Пъ
      Първомаец
      2 0
      23:17, 19 май 2018
      Папаза дойде ли на аязмото?
      Събор нямаше като протест че няма една асфалтирана улица.
    Последни новини