Какво откриха археолозите, търсещи тайни камери в гробницата на Тутанкамон

През изминалите няколко години се появяваха от време на време твърдения за тайна стая, скрита в гробницата на Тутанкамон, един от най-известните и най-загадъчни фараони в Древен Египет.

Сега най-убедителното изследване досега сложи край на противоречивите теории. Последно: тайна камера не съществува.

Египетският генерален секретар на Върховния съвет за антиките, д-р Мустафа Вазири (Mostafa Waziri), обяви в неделя, че новите радарни изображения от италианския Политехнически университет на Торино предоставят убедителни доказателства, че няма скрити камери в гробната камера на Тутанкамон.

По-рано археолозите твърдяха, че са "90% сигурни", че съществува тайна камера. Идеята за търсене на изгубените помещения тръгна от  едно сензационно твърдение, направено от британския египтолог Никълъс Рийвс (Nicholas Reeves), който твърди, че гробницата на Тутанкамон всъщност е външна камера за гробницата на кралица Нефертити, една от съпругите на бащата на Тутанкамон Акханат. Дори твърди, че отдавна изгубеното тяло на скандалната кралица все още може да лежи в тайната камера, тъй като нейните останки никога не са били намерени.

 

Следвайки тези големи претенции три независими археологически екипа извършват радарни проучвания в гробницата с надеждата да разкрият истината. Първите две на британски и японски изследователи, предполагат, че има възможност да има скрита камера, но резултатите не са напълно убедителни и много изследователи не са убедени.

Д-р rancesco Порчели (Francesco Porcelli), водещ изследовател на новия проект, вече стигна до извода "с много висока увереност", че няма подобна камера или коридор.

Екипът използват радарно устройство (Ground Penetrating Radar), за да прегледа солидните скални гробници и да потърсят празнини в дебелината на стените. Ако определена част от стена от естествена скала е по-тънка, това би могла да предполага наличието на направена от човек стена, добавена след като първоначалната конструкция е била построена и ако стената изглежда, че има голяма празнота зад нея, това може да означава, че зад нея има стая.

Но това ново проучване не показва такива индикации за подозрителни стени, нито за големи празни кухини зад тях.

"Може би е малко разочароващо, че няма нищо зад стените на гробницата на Тутанкамон, но мисля, че от друга страна така работи добрата наука", добавя д-р Порчели пред BBC News. Министърът на египетските антики, Халед ал-Анани (Khaled al-Anani), заяви, че властите в страната са приели резултатите.

 

Мумията на Тутанкамон все още почива в гробницата му в долината на царете. През ноември 1922 гробницата е открита от британски археолози, може би за пръв път откакто момчето цар е управлявал древния Египет около 1332-1323 г.пр.н.е.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини