Откраднаха статуята на Тутанкамон от музея в Кайро

От музея в Кайро е открадната статуя на фараона Тутанкамон (Тутанхамун според египтолозите), съобщава в блога си д-р Захи Хавас. Осем са експонатите, които крадците са отмъкнали, пише в последния си пост известният археолог, който от 2002 г. е генерален секретар на египетския Висш съвет по антиките.

Музеят в Кайро бе нападнат от мародери на 28 януари, когато полицейската охрана бе отслабена заради безредиците. Вандалите успяха да проникнат в изложбените зали. В една от тях бяха потрошени десетки стъклените щендове, а намиращите се в тях експонати пострадаха. Тогава бе разграбен само сувенирния магазин в музея. В следващите си постове д-р Хавас разказва за възстановяването на над 100-те пострадали реликви.

За обелязване е, че безценните експонати на музея са опазени от разграбване от хора, притекли са на място. Те заедно с тримата полицаи, които охранявали музея, успели да задържат девет души, които опитвали да изнесат от музея експонати. През последните дни реликвите от древен Египет се охраняват от армията. В музея в Кайро се съхраняват безценни находки, сред които са 27 мумии на фараони и членове на техните семейства.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини