Проклятието на Тутанкамон действа вече 90 години

Преди 90 години поради необясними причини починали членове на групата от учени, които са открили през 1923 г. гробницата на младия фараон Тутанкамон.

Гробницата била открита от 57-годишния египтолог лорд Карнарвън и колегата му Хауърд Картър. Първият починал на 5 април в Кайро след ухапване от заразен комар.

Тогава в пресата започнаха да се обсъждат слуховете за "Проклятието на фараоните", за което се твърди, че е довело до смъртта на откривателите на гробницата. Вече са преброени до 22 "жертви на проклятието", 13 от които са присъствали на откриването на гробницата. Сред тях са такива изтъкнати учени като професор Дж. Г. Брестед, А. Х. Гардинер, проф. Н. Дейвис и други, съобщава MIGNews.ru.

Фактите обаче показват, че всички доказателства за "проклятие" са били измислени за постигане на вестникарска сензация. Оказа се, че по-голямата част от участниците в експедицията са хора на преклонна възраст, а средната продължителност на живота им е 74,4 години.

Например Брестед бил на 70 години, Дейвис на 71, а Гардинер - 84. При това самият Хауърд Картър е починал след колегите си - през 1939 г. на 66 години.

Според една от вестникарските версии за смъртта на учените, в гробницата имало неизвестен вид мухъл или някакъв друг организъм, от чието действие специалистите били настигнати от смърт. Тази теория се подкрепя от факта, че пръв е умрял астматикът лорд Карнарвън.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини