9 °C

Ученици слушаха истински истории от бивши наркозависими

Кирил и Милен от сдружението „Рето - Надежда“ се срещнаха с учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай по покана на психолога Ваня Найденова.

„Рето- Надежда“ е център за рехабилитация на зависими, действащ в повече от 25 държави в света.

Кирил и Милен разказаха своя път през дрогата и освобождаването си от нея. „Не сме тук, за да Ви плашим, споделиха мъжете. Знаем, че никой от вас няма желание да става наркоман. Ние искаме да ви предупредим само, че за това какво се случва с вас, отговорност носите самите вие. А тъжната статистика показва, че едва около 20% от постъпилите в центъра наркомани успяват да скъсат с дрогата. Те потвърдиха, чее много по-лесно да не започваш, отколкото по-късно да се откажеш.

Много от децата зададоха въпроси. Те се интересуваха дали събеседниците им се срамуват от миналото. Не се срамувам да го споделя с вас, каза единият от тях, но ме е срам от последствията на действията ми като наркоман.

Учениците питаха какво е абстиненция и коя зависимост е по-силна – психическата или физическата.

Дрогата ви краде желанието за живот каза Киро – дори когато тялото вече няма нужда от нея, психически изпитваш необходимост да пробваш пак.

В хода на разговора за учениците стана ясно, че един от начините да се предпазят е да повярват на истински авторитет. „Считах родителите си за задръстени, а за учителите си мислех, че нищо не знаят. Близките ми бяха хората, които искаха да ми помогнат, а аз не им вярвах, не виждах в тях авторитети.“

Един от стълбовете на които се опират като бивши наркомани, това е вярата им в Бог. Тази вяра им носи надежда и мир в живота.

„Рето- Надежда“ е център, изграден от неправителствена организация. Откриването му е финансирано от подобни испански центрове. Всички те се издържат сами, а след това помагат на други организации. Така българските центрове са подали ръка за откриването на подобни в Македония.

Днес двамата мъже живеят заедно със семействата и децата си в центъра, където непрекъснато идвам младежи с проблем със зависимостта. Те се чувстват като част от общността на населеното място, взаимно си помагат, а местните не гледат на тях като заплаха.

Милен и Киро приемат за своя мисия не само усилията да помогнат на зависимите да решат проблемите си, но и да разговарят с деца. И се надяват... поне един от всички застрашени да се спре, благодарение на тези беседи.  

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
14 дек 2019
Последни новини