12 °C

Ученици слушаха истински истории от бивши наркозависими

Кирил и Милен от сдружението „Рето - Надежда“ се срещнаха с учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай по покана на психолога Ваня Найденова.

„Рето- Надежда“ е център за рехабилитация на зависими, действащ в повече от 25 държави в света.

Кирил и Милен разказаха своя път през дрогата и освобождаването си от нея. „Не сме тук, за да Ви плашим, споделиха мъжете. Знаем, че никой от вас няма желание да става наркоман. Ние искаме да ви предупредим само, че за това какво се случва с вас, отговорност носите самите вие. А тъжната статистика показва, че едва около 20% от постъпилите в центъра наркомани успяват да скъсат с дрогата. Те потвърдиха, чее много по-лесно да не започваш, отколкото по-късно да се откажеш.

Много от децата зададоха въпроси. Те се интересуваха дали събеседниците им се срамуват от миналото. Не се срамувам да го споделя с вас, каза единият от тях, но ме е срам от последствията на действията ми като наркоман.

Учениците питаха какво е абстиненция и коя зависимост е по-силна – психическата или физическата.

Дрогата ви краде желанието за живот каза Киро – дори когато тялото вече няма нужда от нея, психически изпитваш необходимост да пробваш пак.

В хода на разговора за учениците стана ясно, че един от начините да се предпазят е да повярват на истински авторитет. „Считах родителите си за задръстени, а за учителите си мислех, че нищо не знаят. Близките ми бяха хората, които искаха да ми помогнат, а аз не им вярвах, не виждах в тях авторитети.“

Един от стълбовете на които се опират като бивши наркомани, това е вярата им в Бог. Тази вяра им носи надежда и мир в живота.

„Рето- Надежда“ е център, изграден от неправителствена организация. Откриването му е финансирано от подобни испански центрове. Всички те се издържат сами, а след това помагат на други организации. Така българските центрове са подали ръка за откриването на подобни в Македония.

Днес двамата мъже живеят заедно със семействата и децата си в центъра, където непрекъснато идвам младежи с проблем със зависимостта. Те се чувстват като част от общността на населеното място, взаимно си помагат, а местните не гледат на тях като заплаха.

Милен и Киро приемат за своя мисия не само усилията да помогнат на зависимите да решат проблемите си, но и да разговарят с деца. И се надяват... поне един от всички застрашени да се спре, благодарение на тези беседи.  

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020

Случаен виц

Последни новини