19 °C

Що е то "зимни условия" и кой какво разбира под "снегопочистване" и "поддръжка"?

След денонощие на обилен снеговалеж и 24 часова битка с природата, пътищата в община Първомай са проходими. Това обаче по мнението на много от жителите и най-вече на шофьорите е крайно недостатъчно. Хората искат улици, по които да могат да се придвижват нормално, както във всеки друг ден от годината и много от тях считат, че затрудненията идват от лоша и дори пълна липса на организация.

„Къде е кметът?“ питат фейсбук потребителите, надявайки се да го видят с лопата в ръка.  Прессъобщенята гласят: „Всички пътища са проходими при зимни условия“.

Недоволството избухва наново, защото мнозина го разчитат така: „Всички улици са идеално почистени“, а те не са…

Затова потърсих формулировка: Какво означава „Пътища, проходими при зимни условия“? И не открих. Отнесох въпроса към АПИ. Оттам бяха любезни да поискат имейл с конкретното запитване. Пратих. Отговор – няма! В АПИ не знаят какво означава това и не могат да намерят дефиниция.

Въпросът за почистването на пътищата е регламентиран в НАРЕДБА № РД-02-20-19 от 12.11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В нея има Глава четвърта ВИДОВЕ, ОБХВАТ И ТЕХНОЛОГИЯ НА РАБОТИТЕ ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ПЪТИЩАТА. ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРАВИЛА

Там е посочено, че „Зимното поддържане на пътищата включва комплекс от дейности, свързани с осигуряване на проходимостта им при зимни условия и премахване или ограничаване на неблагоприятното влияние на снега и леда върху условията на движение. Видът и обхватът на работите за зимно поддържане на пътищата се определят в зависимост от приетото за определен път ниво на зимно поддържане.“

”За общинските пътища снегозащитните дейности се извършват в зависимост от нивата на зимно поддържане, изискванията към експлоатационното състояние на платното за движение и срока за изпълнение“

Всичко това е описано в таблици и има указание „Последователността на провеждане на снегозащитните мероприятия на пътните участъци за републиканските и общинските пътища в зависимост от категорията на участъка, опасността от снегонавяване и напречния профил на пътя.

А в таблицата накратко е записано: Първо се извършват дейности на пътища с големи снегонавявания, едновременно с тях или веднага след това са тези със средни снегонавявания, следват участъците с малки снегонавявания, а участъците без снегонавявания не се чистят. В отделна графа е обяснено кои навявания са големи, средни, малки. На мнозина не им харесва, но какво да се прави – Наредба! В община Първомай маршрутите с различна степен на снегонавявания са към Воден, Езерово, Буково, Брягово, Искра.

 Предполага се, че с тази наредба е съобразен и договорът, с който се възлага на фирма „Агродоминатор“ да извършва снегопочистването в общината. На нея се разчита за поддържането на 117,450 км пътища в общината от четвъртокласната мрежа.

В града се поддържат 48 км улици. В селата – колкото може,  отговорността е на кметовете по места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Бе
  Бесен
  12 0
  18:38, 27 фев 2018
  Малоумници!!! Толкова ли днес не можаха да минат поне централните улици?
  • ВГ
   В гъ.ъ тесен
   5 0
   19:04, 27 фев 2018
   Минаха ама избирателно
 • 2
  Ня
  Някой
  20 0
  19:35, 27 фев 2018
  Как можаха в Пловдив улиците да са на асфалт в 10 часа днес, а при нас не може? Валежите бяха по едно и също време и количество. Явно там има управници, а тук Кирякова чете наредби и гази сняг.
 • 3
  12
  123@
  14 0
  20:23, 27 фев 2018
  По някои улици дори не мина снегорин .Стига кмете с хвалебствия в хубаво време, сега къде си.Къде ти е дарсловото в съвета на топло , а забравихме теб те возя.Кои ще гушне пак парите за ; идеално изчистените улици;!Не спряхте да се гушите с нашите пари, ИДИОТИ.
 • 4
  Со
  Сократ
  15 0
  20:34, 27 фев 2018
  А бе, Теди ,кой ти иска улици до асфалт?Никой вече в скапания ви град не живее с илюзията, че това може да се случи - .лъжите на управниците са на всяка крачка! Вчера просто по улиците не беше минал никакъв снегорин до следобед, а по някои улици такъв мина само веднъж и то в късните часове! И резултатът е днес на лице- затепан ,дебел сняг, който днес даже и по центъра стана на киша и бабуни!E, какво като ни четеш наредби и регламенти, счупените коли и изкривените джанти кой ще ни ги плати?Просто е ,всеки навсякъде трябва да си свърши поверената работа, както трябва,а не криво ляво и парите в джоба.Ние всички плащаме всевъзможни местни данъци и такси ,за които каква услуга получаваме,това е проблемът сега.
  ''Никога не предпочитай собствената си глупост пред чужд полезен съвет!''
 • 5
  Пи
  ПИТАГОР
  10 -2
  06:47, 28 фев 2018
  Тедао ма ти адвукат на ангу ли си станала ма. Кви са тия твои търсения за определения какво било зимни условия и темподобни ма. Ти явно искаш с некви определения на маймуни да ни направиш като защитаваш ангу. Квито и определения да има ние сме разумни хора и сами можем да преценим вземайки предвид наблюденията си за състоянието на улиците дали се чисти или не. Остай ги тия ккомунистически приоми дори закон за снегопочистването да ни цитираш пак няма да повярваме че се чисти в пърумай. Яз питах википедия да ми тълкува една думичка и виж какво ми изтълкува:
  Корупция
  Корупция (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени.
  Сега с тия определения разбра ли вкакво жувеем в пърумай не в демокрация а в клептокрация демек ангу и доста други хора крадът и дори не им пука а ти като някаква кокошка си се разкудкудякала и защитаваш ангу.
  • 98
   987
   1 -5
   09:25, 28 фев 2018
   Ти не можеш да спиш,докато не напишеш някоя глупо... Виж коментара
 • 6
  ,,
  ,,,,,,,,
  7 -1
  09:51, 28 фев 2018
  Без техника почистване няма!Неможе с три трактора,два багера и една фадрома да се чисти цяла община.За между селските пътища си има големи техники.За градските си има достатъчно много интересни машини,които почистват улиците.Всички сме гледали клипчета от другите страни.Има си и многоцеливи машини,които могат да извършват различни функции.Но нали трябва да има някой,който да се интересува от тези неща и да инвестира от бюджета.Не да се разпределя за собствените им блага,ама нищо де 16 години блага за едни,страдание за други.Цялата отговорност района ни да е в това състояние е на 20 човека,които си прибират парите по законен начин.При бюджет 15632783 лв. къде са удобствата на града ни?70% от улиците са без асфалт останалите 30% са в не добро състояние.Обновяване на Общината и парковите пространства си са същите от създаването им тези милиони не са никак малко за общината ни и може да се направи доста с тях.Отделно има толкова много европейско финансиране за развитие на районите,че нов град можеше да се направи до сега.Ама уви град на комунисти сме затова ще е така още двеста години!

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини