Апелативният съд потвърди присъдата на убийцата от Дълбок извор

 Апелативеният съд в Пловдив потвърди наказанието на Донка Петкова в размер на 29 години лишаване от свобода за убийството на 84-годишната Иванка Кукова в село Дълбок извор.

Окръжният съд наложи тази присъда през октомври, а след това и двете страни по делото обжалваха решението.

По време на процеса на първа инстанция, Донка Петкова беше призната за виновна в извършване на убийство по особено жесток и мъчителен начин на възрастната жена и кражба, осъществени в условията на опасен рецидив.

Според Апелативния съд не се налага корекция в размера на санкцията. Отчетен е както фактът, че убийцата е признала вината си, така и че деянието е с изключително завишена обществена опасност. С основание е преценено, че става дума за тежко умишлено престъпление против живота, извършено спрямо възрастна, самотно живееща жена, която била и позната на подсъдимата. Освен това Донка Петкова е осъждана и за други посегателства срещу възрастни хора – насилствен грабеж, чрез задушаване на 87-годишна жена, и кражба на пари от жилище на възрастно лице.


 

Законосъобразно първоначално съдът е приел, че най-справедливото наказание, което следва да се наложи на Донка Петкова, е „Доживотен затвор”, но тъй като подсъдимата е признала фактите, посочени в обвинителния акт, е проведено съкратено съдебно следствие. В конкретния случай законът предвижда наказанието „Доживотен затвор” да бъде заменено с лишаване от свобода от 15 до 30 години.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.


Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Моргана
    3 0
    16:38, 30 яну 2018
    Браво! Но това е никакво възмездие!
    Заради случай като този и множество други, най-различни по тематика, анонимно заявявам, че имам идея как да се наложи ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД на всеки един гражданин на нашата държава.
    Радвам се, че тази НЕморална личност е в затвора.
Последни новини