Станишев се среща с Обама, Калфин с Хилъри Клинтън

В програмата по посещението на Барак Обама в Прага днес е включена работна среща с лидерите на страните членки на Европейския съюз. На срещата ще присъства и министър-председателят на България Сергей Станишев. В неформална обстановка Барак Обама ще се запознае лично с държавните и правителствени ръководители и ще разговаря с тях.

В рамките на втория ден от посещението на американският президент в чешката столица се провежда срещата на високо равнище САЩ – Европейски съюз, която продължава диалога за създаване на общи усилия за преодоляване на негативните последици от световната икономическа и финансова криза, започнат на срещата Г-20 в Лондон и на 60-ата юбилейна среща на НАТО в Страсбург и Кел.

По време на срещата на Обама с правителствените лидери на страните членки е предвидена и паралелна дискусия на държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, на която от българска страна ще присъства Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.

Американският президент кацна в Прага в събота вечер в 18.15 часа. От прессекратариата му потвърдиха, че вчера не е имал официални срещи, тъй като се е нуждаел от почивка след изтощителните дни в Лондон, Страсбург и Кел.

Фоторепортери очакваха снощи Барак и Мишел Обама пред ресторанта
U Zlate studne, тъй като мениджърът на заведението потвърди, че президентската двойка ще вечеря там. Според друг източник, семейство Обама в последствие е решило да вечеря на деветия етаж на хотел "Хилтън".

В 10 часа тази сутрин Барак Обама ще изнесе реч за ядрените оръжия и ядреното разоръжаване. Очаква се всеки, който иска да види Обама и да чуе речта, да бъде подложен на проверка, подобна на тази на всяко едно летище, съобщиха от американското посолство в чешката столица. Около 30 хиляди души се очакват на площада „Храдчани".

След приключване на срещата американският държавен глава ще отлети около 17.30 местно време за Турция, където по предварителна програма трябва да посети Анкара и Истанбул.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини