Кошмар разтърси централна Италия

Шестнайсет са вече потвърдените жертви от земетресението в гр. Аукила, в регион Абруцо, централна Италия по информация на гражданска защита, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Броят на жертвите се мени постоянно.
Сред жертвите са четири деца, които според италиански медии са починали в болница в града, където били докарани, след като били извадени от развалините.
Според в. "Република", цитиран от руския сайт НюзРу, сред жертвите има две македонки. Петима са загиналите в Кастелнуово, където са рухнали десетки къщи и църква в напълно разрушения историческия център. Осем се водят в неизвестност.
Възрастна жена и малко момиченце, са загинали в съседното градче Фосса, съобщи частната 24-часова телевизия Sky24, а осем души са в неизвестност в друго съседно градче, Сан Деметрио деи Вестини. Информацията бе потвърдена от кмета на Акуила Масимо Джаленте.
Властите в Италия съобщиха, че земетресението, регистрирано в 3,32 ч., северно от град Акуила (на около 100 км североизточно от Рим), в планинския район Абруцо, е с магнитуд 5,8 по Рихтер и епицентър на дълбочина 5 км. Според американския сеизмологичен център трусът е с магнитуд 6,3 с епицентър на 95 км североизточно от Рим на дълбочина 10 км. Вторичен трус с магнитуд 4,7 е регистриран малко след земетресението, предшествано от слаби трусове с магнитуд 3,5 и 3,9, твърдят италианските власти, цитирани от ДПА.
Част от пътя от Акуила за Рим е разрушен. Камбанарията на цървата в Акуила е рухнала, катедралата в града също е пострадала, частично се е срутило ученическо общежитие, разрушени са много сгради в старинния исторически център. Според Агостино Миоцо, служител от гражданска защита, цитиран от Ройтерс, хиляди жилища са разрушени и хиляди хора може да останат без покрив.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини