Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията по външни работи в ЕП

Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше избран единодушно за зам.-председател на Комисията на ЕП по външни работи (AFET), която заседава по-рано днес в Брюксел.

"Благодаря на Групата на социалистите в ЕП, която издигна номинацията ми, както и на всички колеги евродепутати за подкрепата и гласуваното доверие. Позицията представлява сериозна отговорност, тъй като това е сред най-големите комисии в ЕП като тематичен обхват, а членовете й се ползват със сериозен авторитет заради натрупания управленски опит в държавите, в които са избрани."

Председател на AFET е германецът Дейвид Макалистър от ЕНП, а сред членовете на Комисията са бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, бившият премиер на Румъния Траян Басеску, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, доскорошният външен министър на Естония от социалистическата партия Свен Миксер, бившият външен министър на Хърватия Тонино Пицула и др.

"В рамките на Комисията са концентрирани редица важни за България въпроси като отношенията с Русия, разширяването на ЕС и европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството с Китай, диалогът с Турция, преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство след Брекзит и ситуацията в Близкия изток. Заедно с българските ми колеги през последните години отстоявахме позицията на страната ни по теми от компетенциите на комисията, като признаването на българското малцинство в Албания и обучението на български език в Украйна.", заяви българският евродепутат.

"Значителна част от решенията в сферата на външната политика в ЕС все още зависят от европейските лидери, както и от външните министри на държавите-членки в рамките на Съвета. Важно е обаче да се постигне баланс в позициите на ЕП, който задава посоката по ключови теми. Въпреки че в началото на мандата социалистите извоювахме поста на върховен представител на ЕС в лицето на Жозеп Борел, в Европарламента десницата продължава да налага собствени интереси с тенденциозно насочени текстове срещу Русия и Китай. В същото време, в разрез със заявените принципи, десните умело прокарват заоблянето и премахването на редица критични заключения спрямо САЩ и Турция. Българските социалисти ще продължим да настояваме за външна политика на ЕС, базирана на диалог и сътрудничество, както и за отхвърляне на езика на студената война, който задълбочава проблемите вместо да води до дългосрочни и работещи решения.", категоричен беше Станишев.+

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини