Подновиха изпитванията на две ваксини за COVID-19 в САЩ

Две основни клинични проучвания за експериментални ваксини срещу COVID-19 са възобновени в Съединените щати в петък.

Понастоящем COVID-19 е убил над 223 000 американци, а здравната криза е най-важният въпрос в президентските избори, в които се надпреварват Доналд Тръмп и Джо Байдън.

AstraZeneca обяви, че изпитанието на кандидата за ваксина, разработено с британския университет в Оксфорд, е възобновено в САЩ, единствената държава, в която тя е спряна след заболяване на участник преди шест седмици.

"Администрацията по храните и лекарствата (FDA) днес разреши рестартирането в САЩ, след възобновяването на опитите в други страни през последните седмици", каза производителят на лекарства.

Процесът беше прекратен в световен мащаб на 6 септември, но скоро след това бе подновен във Великобритания и през следващите седмици в Южна Африка, Бразилия и Япония, като властите определиха, че болестта очевидно не е свързана с ваксината.

"FDA прегледа всички данни за безопасността от изпитванията в световен мащаб и стигна до заключението, че е безопасно да се възобнови изпитването", заяви AstraZeneca

Компанията добави, че се надява да има резултати по-късно тази година, "в зависимост от степента на инфекция в общностите, в които се провеждат клиничните изпитвания".

Проектът за ваксина AstraZeneca / Oxford е един от най-обещаващите и напреднали в света. Това е един от 10-те кандидати за ваксина, които се тестват върху десетки хиляди хора в така наречените изпитвания фаза 3.

В САЩ двата най-добри кандидати, които се надпреварват да получат зелена светлина от FDA, са на Pfizer и Moderna. Очаква се те да поискат одобрение следващия месец.

Много страни разчитат да използват ваксината AstraZeneca / Oxford, за да защитят населението си.

Производителят на лекарства е продал предварително стотици милиони дози на няколко континента и е подписал партньорски сделки с други производители, за да гарантира, че достатъчно дози могат да се произведат на местно ниво.

"Няма доказателства" ваксината да е причина

Малко след съобщението на AstraZeneca, Johnson & Johnson заяви, че се готви да възобнови набирането на участници за тестове, който беше спрян миналата седмица, след като доброволец се разболя.

"След задълбочена оценка на сериозно медицинско събитие, преживяно от един участник в изследването, (...) компанията не е открила доказателства, че кандидатът за ваксина е причинил събитието", се казва в изявление

Пол Манго от Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ заяви, че очаква страната да има достатъчно дози , за да ваксинира "най-уязвимите" американци преди края на годината.

"До края на януари вярваме, че ще можем да ваксинираме всички възрастни хора", каза Манго и добави, че до март или април "вярваме, че ще можем да ваксинираме всеки американец, който желае ваксинация".

Коментари в сайта

Последни новини