Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес турците да бойкотират френските стоки на фона на спор с Париж по въпроса за отношението към мюсюлманите във Франция, предаде АФП.

"Така както някои във Франция казват "не купувайки турските стоки", аз се обръщам оттук към моята нация: най-вече не обръщайте внимание на френските марки, не ги купувайте", заяви Ердоган в реч в Анкара.

През последните дни зачестиха призивите за бойкот на френски стоки в социалните мрежи в мюсюлманския свят, след като френският президент Еманюел Макрон обеща, че Франция ще продължи да защитава карикатурите на пророка Мохамед в реч в памет на френския учител, обезглавен по-рано този месец в предградие на Париж, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час за защита на свободата изразяване.

Не е ясно за момента какви призиви за бойкот на турски стоки визира Ердоган в изказването си, тъй като Париж не е обявявал публично нищо в този смисъл, отбелязва АФП.

Изявленията на Ердоган са направени в атмосфера на силно напрежение между Турция и Франция - две страни, съюзнички в НАТО, чиито отношения се влошиха на фона на разногласия във връзка със Сирия, Либия и Източното Средиземноморие, посочва АФП.

Турският президент, който обвинява Макрон в "ислямофобия", неколкократно изрази съмнения в "психическото здраве" на френския си колега, като тези неособено дипломатични изказвания предизвикаха възмущението на Париж и доведоха до отзоваване за консултации на френския посланик в Анкара.

Днес Ердоган, който отново определи френския президент като "лидер, нуждаещ се от преглед на психическото му състояние", призова европейските лидери да спрат това, което той определи като "кампания на омраза, която е водена от Макрон" срещу мюсюлманите.

Ердоган критикува също и лидери на други европейски страни, без да ги назовава, като ги обвини, че подкрепят "омразата към исляма и мюсюлманите" и ги определи като "фашисти" и "нацисти".

Кампания на линчуване, подобна на тази срещу евреите в Европа преди Втората световна война се води сега срещу мюсюлманите, каза Ердоган.

Той посочи, че омразата към исляма и мюсюлманите се е превърнала в държавна политика в някои европейски страни, политика, която се ползва с подкрепа на високо равнище, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган заяви също, че Европейският парламент, който изразява позиция по всеки въпрос, свързан с Турция, не трябва да остава безмълвен пред надигащата се ислямофобия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    4 -2
    19:29, 26 окт 2020
    Луд човек! Само Ердоган ще оправи турците, той ги води към светло бъдеще със срива на турската лира, хааахаахахааааа
Последни новини